Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tunceli'de düzenlenen "İş Dünyası Toplantısı"nda önemli açıklamalarda bulundu. Tunceli'nin kalkınması ve refah seviyesinin artırılması için kamu ve özel sektör işbirliğinin önemine dikkat çeken Yılmaz, tersine göçün sağlanmasının gerektiğini vurguladı.

9 İlde Yapılan Operasyonla Kamuyu Zarara Uğratan Çete Çökertildi 9 İlde Yapılan Operasyonla Kamuyu Zarara Uğratan Çete Çökertildi

Yılmaz, Tunceli'nin muazzam doğal güzelliklere ve köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirtti. Geçmişte huzur ve güven ortamının yetersizliği nedeniyle bölgenin potansiyelini yeterince kullanamadığını ifade eden Yılmaz, gençlerin işsizlik sorunu ile karşı karşıya kaldığını ve nüfusun göç etmek zorunda kaldığını söyledi. Ancak, şimdi farklı bir ortamın mevcut olduğunu belirterek, bölgenin kalkınması için stratejiler geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bingöl'den Tunceli'ye gelirken birçok doğal güzellikle karşılaştığını ve bu güzelliklerin ilerleyen dönemlerde tabiat turizmi için değerlendirilebileceğini belirten Yılmaz, "Son yıllarda çok sayıda insanımız farklı vesilelerle Tunceli'ye geliyor ama daha sistematik bazda ve altyapısını geliştirerek bu işi yapabilirsek, çok daha büyük faydalar ortaya çıkacak" dedi.

Tarım ve gıdanın Tunceli için önemli bir boyut olduğunu vurgulayan Yılmaz, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları için bölgenin son derece elverişli olduğunu belirtti. Yılmaz, "Sarımsağından kırmızı benekli alabalığına, çok kendine özgü zenginlikleri olan bir bölgeden bahsediyoruz. Bunu bozmadan bu tabii varlıklarımızı iyi bir şekilde değerlendirebilirsek tabiat ve inanç turizmi ile tarımı entegre bir şekilde de ele alabiliriz" ifadelerini kullandı.

Son 20 yılda devletin farklı alanlarda birçok büyük yatırım yaptığını belirten Yılmaz, Tunceli'deki Munzur Üniversitesinin bunlardan biri olduğunu ve bölgenin eğitim anlamında önemli bir altyapıya sahip olduğunu söyledi. Kamu ve özel yatırımların bir bütünlük içinde ele alındığında bölgenin gerçek anlamda kalkınabileceğini vurguladı.

Yılmaz, Tunceli'nin nüfusunu artırmak ve tersine göçü sağlamak için insanların bölgeye gelip yerleşebilmesi gerektiğini belirtti. "Konaklama altyapımız gelişmeler karşısında yetersiz kalmış durumda. Konaklama altyapısını turizmi geliştireceksek mutlaka desteklememiz, geliştirmemiz gerekiyor" dedi. Yılmaz, istihdam yaratmanın amaç olduğunu ve özellikle turizme dönük mesleki eğitim altyapısının geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Yılmaz, bölgesel planlamaların önemine değinerek, "Turizmde sadece tek ili merkeze aldığınızda bir yere kadar potansiyelinizi kullanabiliyorsunuz ama bir bölgesel destinasyon mantığı içinde baktığınızda daha farklı potansiyeller çıkıyor karşınıza" dedi. Komşu illerle birlikte bölgenin geleceğine ilişkin yeni fikirler ve projeler ortaya koymanın önemli olduğunu vurguladı.

Cevdet Yılmaz, bilim insanlarının ve akademik dünyanın katkısıyla Tunceli'de çok farklı şeyler yapılabileceğinin altını çizdi. "Biraz kutunun dışına çıkıp düşünmemiz ve ezberleri biraz bozmamız lazım" dedi. Yereldeki iş dünyasını, esnaf odalarını, besicileri ve tarım birliklerini bu sürecin bir parçası olarak görmenin önemine dikkat çekti. Yılmaz, Tunceli'nin geleceğine ilişkin somut projeler üzerinde çalışarak, gençler başta olmak üzere bu yörelerde yaşayan insanlara fayda sağlamayı hedeflediklerini belirtti.