Bu düzenleme ile, elektrikli araç sahipleri artık yaşadıkları apartman veya sitelerin otoparklarına araç şarj istasyonu kurdurmak için 4/5 çoğunluk şartına tabi olmayacak. Şarj ünitelerinin kurulumu için yalnızca genel çoğunluk kararı yeterli olacak.

Elaris İş Geliştirme Koordinatörü Kağan Kınay, yeni düzenlemeyi ve avantajlarını değerlendirdi.

Türkiye’de elektrikli otomobillerin yaygınlaşması, apartman ve sitelerde şarj istasyonu kurulumu ihtiyacını artırdı. Önceki uygulama, şarj istasyonu kurulumu için 4/5 çoğunluk şartı arıyordu. Bu durum, elektrikli araç sahipleri için zorluk yaratıyordu. Ancak Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yapılan değişiklikle bu engel kaldırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeye göre, artık şarj üniteleri için sadece genel çoğunluk kararı yeterli olacak.

Sürücüler Dikkat! Bolu Dağı Geçişinin İstanbul İstikameti Trafiğe Kapatılacak Sürücüler Dikkat! Bolu Dağı Geçişinin İstanbul İstikameti Trafiğe Kapatılacak

Kağan Kınay, “Apartman ve sitelerde çoğunluk kararı ile şarj istasyonu kurulması, artan talebi karşılamak açısından kritik önem taşıyor” dedi ve ekledi: “Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 19. ve 42. maddelerindeki değişiklik ile şarj ünitelerinin kurulumu ‘ortak alanlarda inşaat yapılması’ olarak değerlendirilmeyecek. Bu nedenle 4/5 çoğunluk yerine, genel çoğunluk yeterli olacak. Bu yeni düzenleme, şarj istasyonu kurulum sürecini hızlandıracak ve elektrikli araç sahiplerinin mağduriyetini ortadan kaldıracak, ayrıca elektrikli araç kullanımını teşvik edecek.”

Kınay, otoparklara kurulacak şarj ünitelerinin güvenliği konusunda da uyarılarda bulundu: “Şarj üniteleri, apartman ve sitelerin elektrik altyapısına büyük yük getirebilir. Bu nedenle mevcut elektrik tesisatının kontrol edilmesi ve gerekli değişikliklerin yapılması gerekebilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şarj ünitelerinin bağımsız bölümlere zarar vermemesi için tesisatın kontrol edilmesini ve ilgili elektrik kurumunun onayının alınmasını öneriyor. Üçay Mühendislik olarak, şarj istasyonu kurulumlarında güvenliğe önem veriyoruz ve tesisatları Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği’ne uygun olarak kuruyoruz.”