Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Gezi Parkı davasında mahkum edilen milletvekili Şerafettin Can Atalay'ın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) milletvekilliğinin düşürülmesi kararına itiraz için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, yapılan başvuruda Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin Anayasa'nın 84 ve 95. maddelerine aykırı olduğunu belirtti. Ayrıca, mahkeme kararının iptalini ve yürütmenin durdurulmasını talep etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kabine Sonrası Açıklama: Enflasyonun Ateşi Düşüyor Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kabine Sonrası Açıklama: Enflasyonun Ateşi Düşüyor

Günaydın, Anayasa Mahkemesine hitaben yaptığı açıklamada, Atalay'a yönelik kesin bir hüküm olmamasına rağmen TBMM'deki milletvekilliğinin düşürülmesinin hukuki dayanaktan yoksun olduğunu ifade etti. Anayasa'nın 84. maddesinin 2. fıkrası ve TBMM İçtüzüğü'nün 136. maddesinin 2. fıkrası gereği, milletvekilliğinin düşürülmesi için kesin bir hükmün gerektiğini vurguladı.

Günaydın, ayrıca, Anayasa Mahkemesinin daha önceki kararlarına atıfta bulunarak, Atalay'ın seçilme ve siyaset yapma hakkının ihlal edildiğine dair verdiği kararları hatırlattı. Parlamentonun aldığı kararın da Anayasa'nın 84 ve 95. maddelerine aykırı olduğunu savunarak, bu kararın iptal edilmesi ve yürütmenin durdurulması talebinde bulundu.

CHP Grubu, başvurusunu hızlı bir şekilde hazırlayarak Anayasa Mahkemesine sundu. Günaydın, Anayasa Mahkemesinden olumlu bir yanıt almayı umarak, kararın 15 gün içinde TBMM'ye iletilmesini beklediklerini ifade etti.