Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da BYD yönetim kurulunu kabul ederek yeni nesil araç yatırımı imza törenine katıldı. Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD firması ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Türkiye'de yatırıma yönelik anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BYD Başkanı Wang Chuanfu ve beraberindeki heyeti Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde kabul etti. Aynı zamanda Çin'in önde gelen otomotiv üreticilerinden Shineray Group bünyesinde faaliyet gösteren İtalyan SWM Motor'un da Türkiye'de üretim yapmak için başvurularını tamamladığı bildirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, BYD firmasının yatırımı kapsamında, 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste 5 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanması planlandığı belirtildi.

Memurların maaş farkı ne zaman yatacak? Memurların maaş farkı ne zaman yatacak?

5 Bin Kişiye Doğrudan İstihdam Sağlanacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından yatırıma ilişkin yaptığı paylaşımda, otomotiv sanayisi için tarihi bir gün yaşandığını belirterek, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın huzurunda dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD’nin Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Wang Chuanfu ile şirketin Türkiye’de yatırım yapmasına yönelik anlaşmayı imzaladık" dedi. Kacır, BYD’nin Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolar yatırımla, yıllık 150.000 araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ve mobilite teknolojilerine yönelik Ar-Ge merkezi kurmasının öngörüldüğünü söyledi. 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste 5.000 kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanacağını belirten Kacır, Türkiye'nin küresel yatırımlar için bir cazibe merkezi olduğunu vurguladı.

Çin'e Yatırım İçin Sağlanan Avantajlar

Çinli BYD firmasının Türkiye'ye 1 milyar dolarlık yatırımla gelmesi için çeşitli teşvikler sağlandı. 8 Temmuz itibarıyla geçerli olan düzenlemeye göre, Çin'den gelen tüm yakıt türlerindeki otomobillere yüzde 40 ilave gümrük tarifesi uygulanacak. Ancak, resmi olarak yatırım taahhüdü verilirse, Çinli üreticiler bu ek gümrük vergisinden muaf tutulacak. Ayrıca, karbondioksit emisyonu 25 gramın altında olup, elektrikli menzili 70 km ve üstünde olan şarj edilebilir hibrit araçlara ÖTV avantajı getirilecek.

Manisa'nın Yunusemre İlçesi'ndeki 3 bin 364 dönümlük arazi, BYD'ye fabrika için tahsis edilecek. Bu arazi, 2020 yılında Volkswagen'in yapacağı yatırım için kamulaştırılmıştı. Ayrıca, yatırım yapan Çinli şirketler yüzde 40 ek vergiden muaf olacak.

Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, Türkiye'de yatırım yapan Çin menşeli otomobil ithalatında ek mali yükümlülük uygulanmayacak. Yatırım teşvik belgesi kapsamında gümrük muafiyetinden yararlanarak gerçekleştirilen ithalatlar bu vergiden muaf tutulacak.