TGRT canlı yayınında soruları cevaplayan deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İstanbul'daki riskli ilçeleri sıralayarak "Büyük İstanbul depremi yakında gelirse de şaşırmayalım" uyarısında bulundu. Moriwaki, olası depremin 6.8 ila 7.5 büyüklükleri arasında olabileceğini ifade etti ve İstanbul'un yanı sıra diğer şehirleri de uyardı.

Esad'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşme talebine yanıt: Her türlü girişime olumlu bakıyoruz Esad'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşme talebine yanıt: Her türlü girişime olumlu bakıyoruz

Yoshinori Moriwaki, uzun yıllardır beklenen Büyük İstanbul depremi hakkında konuşurken, "Büyük İstanbul depremi yakında gelirse de şaşırmayalım. Herkes hazır olsun. Devlet de hükümet de aile de okul da. Hasar hesabı yapılabilir ve yüzde 70 hasar azaltılabilir." şeklinde konuştu. İstanbul'daki en riskli ilçeleri sıralayan Moriwaki, Türkiye genelinde de Elazığ, Bingöl-Karlıova, Muş, Bitlis ve İzmir'e dikkat çekti.

"İstanbul'da Her An Deprem Olursa Şaşırmayalım"

Deprem uzmanı Moriwaki, "Biriken enerji artık patlamak üzere, her an deprem olursa şaşırmayalım. Herkes hazır olsun." dedi ve bireylerin alabileceği önlemleri açıkladı. Zemin kalitesi, ruhsat-iskan durumu ve bina yapım tarihinin kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, "Biraz rahat olabilirsiniz. 3'ü de kötüyse 'büyük bir depremde kötü olabilir' diye düşünebilirsiniz." diye ekledi.

Çanakkale'deki depremin İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceği konusunda da konuşan Moriwaki, "Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda enerji biriktiğini söyleyebilirim. İstanbul'da 1509 ve 1766'da büyük depremler oldu. Büyük İstanbul depremi yakında gelirse de şaşırmayalım. Herkes hazır olsun." ifadelerini kullandı.

Riskli İlçeler ve Diğer Şehirlerdeki Durum

Avrupa yakasındaki yumuşak zeminli bölgeleri ve Kuzey Anadolu Fay Hattı'nı işaret eden Moriwaki, İstanbul'daki en riskli ilçeleri sıraladı. Ayrıca Türkiye genelinde Elazığ, Bingöl-Karlıova, Muş, Bitlis ve İzmir gibi şehirlerin de deprem açısından riskli olduğunu vurguladı.

Son olarak, İstanbul'da beklenen depremin büyüklüğü hakkında konuşan Moriwaki, 6.8 ila 7.5 arasında bir büyüklük olabileceğini belirtti ve bu durumun olasılık dahilinde olduğunu ifade etti. Yoshinori Moriwaki, vatandaşları önlem almaya ve hazırlıklı olmaya çağırarak, "Depreme karşı herkesin tedbirli olması önemlidir." dedi.