Eylül Enflasyonu için Beklentiler Belli Oldu! Ekonomistlerden Kritik Beklenti Eylül Enflasyonu için Beklentiler Belli Oldu! Ekonomistlerden Kritik Beklenti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 79. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kapsamında düzenlenen "Geleceğin Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, BM'nin artan tehditlere karşı yeterli liderlik gösteremediğini belirtti. Fidan, küresel sorunlara ortak çözümler geliştirmek için daha etkili ve kapsayıcı bir yapı gerektiğini vurguladı.

Fidan, uluslararası toplumun ve BM'nin "tarihi bir sınavdan" geçtiğini ifade ederek, kriz ve ihtilaflara çözüm bulma kabiliyetinin azaldığını kaydetti. Ayrıca, küresel eşitsizlik ve adaletsizliklerin arttığını, bunun da İslamofobi ve yabancı düşmanlığı için zemin hazırladığını dile getirdi.

Bakan Fidan, BM Güvenlik Konseyi'nde kapsamlı bir reforma ihtiyaç duyulduğunu ve karar alma mekanizmalarının daha demokratik hale getirilmesi gerektiğini söyledi. "Dünya 5'ten büyüktür," diyen Fidan, uluslararası barış ve güvenliğin sınırlı bir grup ülkeye bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

Uluslararası finansal mimaride de reform yapılmasının gerekliliğine dikkat çeken Fidan, bu şekilde sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilebileceğini ifade etti. Türkiye'nin bu hedeflerin gerçekleşmesi için her platformda çaba sarf etmeye devam edeceğini belirten Fidan, BM Teknoloji Bankası'na uluslararası toplumdan daha fazla destek beklediğini söyledi.

Son olarak, kabul edilen "Geleceğin Paktı"nın ortak bir dünya vizyonu için yükümlülükleri şekillendireceğini ifade etti.