Avrupa Komisyonu, Batı Balkanlar, Ukrayna ve Türkiye'nin de dahil olduğu on ülkenin genişleme raporlarını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı bu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "2024 Türkiye Raporu'nda AB'nin siyasi kriterler ve iç siyasi dinamikler konusundaki haksız değerlendirmelerini kabul etmiyoruz" ifadesine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yeniden Adaylığı İçin Seçim Tarihi Değişebilir Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yeniden Adaylığı İçin Seçim Tarihi Değişebilir

Bakanlık, 30 Ekim'de yayımlanan Genişleme Strateji Belgesi ile Türkiye dahil tüm aday ve potansiyel aday ülkeler için hazırlanan raporun önemine dikkat çekti. Raporun, Türkiye'nin makroekonomik politikalardaki ilerlemesine, piyasa ekonomisine uyumuna ve AB standartlarına uyum sağlama çabalarına vurgu yaptığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki yapıcı rolü, Yunanistan ile ilişkilerindeki iyileşme ve AB ile ticaret konusundaki iş birliği geliştirmesi gibi olumlu unsurların kaydedildiğini ifade etti. Bakanlık, Türkiye-AB ilişkilerindeki siyasi engellerin kaldırılmasını beklediklerini dile getirdi.

Ayrıca, raporda Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafının gerçek dışı görüşlerinin yansıtıldığını ve Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin meşru kaygılarının göz ardı edildiğini vurguladı. Kıbrıs meselesinin çözüm sürecinin, Ada’daki iki tarafın mutabakatı ile gerçekleşmesi gerektiğini belirtti. Bakanlık, AB'nin Kıbrıs konusunda taraf tutan açıklamalarının çözüm çabalarına zarar verdiğini ifade etti.

Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılması için AB'nin somut adımlar atması gerektiğini belirten Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin AB ile ilişkilerini geliştirme yönündeki iradesinin güçlü olduğunu vurguladı. Türkiye'nin AB üyelik sürecindeki ilerlemenin, AB'nin yapıcı ve stratejik bir yaklaşımı benimsemesiyle hızlanacağına dikkat çekti. Bakanlık, Avrupa Komisyonu ve Yüksek Temsilci tarafından sunulan tavsiyelerin gecikmeden hayata geçirilmesini talep etti.