Güncel

Dost düşman BRICS ile belli olacak! Türkiye yeni bir rota çizecek

Türkiye'nin BRICS'e olası katılımı üzerine tartışmalar yoğunlaşırken, İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hasan Köni, bu konuda Ankara'nın neden sessiz kaldığına dair dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Köni'ye göre, Türkiye BRICS'e üyelik için başvuruda bulunmasına rağmen, Ankara, kimin bu üyeliği desteklediğini ve kimin karşı çıktığını görmek için bekliyor.

Abone Ol

Türkiye'nin BRICS'e olası katılımı üzerine tartışmalar yoğunlaşırken, İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hasan Köni, bu konuda Ankara'nın neden sessiz kaldığına dair dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Köni'ye göre, Türkiye BRICS'e üyelik için başvuruda bulunmasına rağmen, Ankara, kimin bu üyeliği desteklediğini ve kimin karşı çıktığını görmek için bekliyor. Türkiye’nin, ekonomik açıdan yeni yollar aradığını belirten Köni, Avrupa Birliği’ne üyeliğin artık bir hayal olduğunu, BRICS'in ise daha gerçekçi bir alternatif sunduğunu ifade etti.

BRICS ve NATO İlişkisi

Prof. Dr. Köni, BRICS'in bir güvenlik kuruluşu olmadığını ve bu durumun NATO ile ilgisi bulunmadığını belirtti. Hindistan'ın Müslüman ülkelerle uyumsuzluk yaşamasına rağmen Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran'ın BRICS'e katılmasının önemli olduğunu vurgulayan Köni, Türkiye'nin AB üyeliğinin imkansız hale geldiğini ancak AB’nin Türkiye'yi stratejik olarak yanlarında tutmak istediğini söyledi.

Köni, Türkiye'nin uzun yıllardır bir denge politikası yürüttüğüne dikkat çekti. Türkiye’nin sessiz kalmasının, BRICS üyeliğine karşı çıkan ülkeleri gözlemleme stratejisiyle ilgili olduğunu dile getiren Köni, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekim ayında Kazan’da gerçekleşecek BRICS toplantısına katılacağını ve bu süreçte Türkiye'nin BRICS üyelerinin değerlendirmelerini göreceğini belirtti.

Sonuç olarak, Türkiye’nin BRICS’e üyeliği konusundaki sessizlik, ülkenin yeni ekonomik arayışlarının bir parçası olarak görülüyor ve bu hamle, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerdeki dengesini nasıl koruyacağına dair ipuçları veriyor.