Dünya çapında dört büyük bankadan TCMB için faiz indirim tahminleri geldi. Citi, Bank of America, Morgan Stanley ve İsviçre'nin en büyük bankası UBS, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimine başlayacağı tarihi tahmin etti.

Citi, TCMB'nin Kasım ayına kadar faiz oranlarını sabit tutacağını öngörüyor. Banka, bu sürecin zorlu bir makroekonomik ortam ve likidite koşulları içinde karmaşık bir dezenflasyon süreci içerdiğini belirtti. Citi, 2. çeyrekte mütevazı bir büyüme daralmasının olasılığını ve 3. çeyrekte, sıkı mali koşullar, özel tüketimde normalleşme ve zayıf ihracat nedeniyle bu durumun daha belirgin hale gelmesini bekliyor. Ayrıca, ekonomik faaliyetlerde beklenenden daha derin bir yavaşlamanın erken bir gevşeme riskini artırabileceğine ve vergi gelirleri ile mali konsolidasyon çabalarını zayıflatabileceğine dikkat çekti. Citi, Merkez Bankası'nın Kasım ayına kadar beklemede kalacağını ve 8 Ağustos'ta yayımlanacak enflasyon raporunun faiz oranı görünümüne dahil edileceğini belirtti.

Bank of America ise büyük baz etkilerinin ve güçlü para biriminin enflasyonu hızla düşürdüğünü belirterek, enflasyonun Eylül ayına kadar yüzde 50'lik politika faizinin altına ineceğini öngörüyor. Ancak, hizmet enflasyonunun yavaşlamadığını, gıda enflasyonunun mevsimsel faktörlerden dolayı düştüğünü ve talep etkisinin muhtemelen 4. çeyreğe kadar devreye girmeyeceğini vurguladı. Ayrıca, hanehalkı ve reel sektör beklentilerinin henüz ayarlanmadığına dikkat çekti. Banka, Aralık ayında faiz indirimi yapılabileceği alan görse de, TCMB'nin temkinli davranacağını ve indirimlerin zamanlamasının verilere bağlı olacağını ifade etti.

Pegasus Havayolları'ndan yeni kampanya: 9 Euro'dan bilet satacak Pegasus Havayolları'ndan yeni kampanya: 9 Euro'dan bilet satacak

Morgan Stanley, Türkiye'de Temmuz ayında baz etkileri nedeniyle belirgin bir enflasyon düşüşü yaşandığını ancak çekirdek enflasyon, yönetilen fiyat artışları ve güçlü hizmet enflasyonunun TCMB'nin tahminlerinden daha yüksek sürdüğünü belirtti. Banka, 2024 sonu enflasyon tahminini yüzde 42,4 olarak koruyor ve yılın geri kalanında faiz oranlarının değişmeyeceğini öngörüyor. Ayrıca, enflasyonun düşüş hızına dair riskler nedeniyle, belirsizliklerin ortadan kalkmasının ardından Şubat ayında ilk faiz indiriminin yapılmasını bekliyor.

UBS, Türkiye'de dezenflasyon sürecinin devam ettiğini ve çekirdek enflasyonun ılımlı seyrettiğini ifade etti. Ağustos'ta TÜFE'nin baz etkisiyle yüzde 50 civarında olmasını bekleyen UBS, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 43 olarak sürdürüyor. Banka, döviz rezervlerinin hızlı artışı ve TL'nin genel istikrarı göz önüne alındığında, TCMB'nin 2024'ün 3. çeyreğinde politika faizini yüzde 50'de sabit tutmasının olası olduğunu belirtti. Ayrıca, TCMB'nin 2024'ün son çeyreğine kadar politika faizini düşürme imkanına sahip olduğunu ve faiz oranlarının ileriye dönük olarak da pozitif kalacağını öngördü.