Güncel

E-ticaret sisteminde yeni dönem: Makul ve maliyetsiz olmayacak!

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, yurt dışından gelen ürünler için yapılan vergi düzenlemesini doğru bularak, "150 euroluk sınırın 30 euroya düşürülmesi bireysel ithalatı azaltacak. Aşırı ucuz ve sağlıksız ürün girişi de yavaşlayacak" şeklinde konuştu.

Abone Ol

Elektronik Ticaret İşlet-mecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, Ticaret Bakanlığı tarafından adıma atılan "posta veya hızlı kargoyla gelen eşyada kıymet bedeli 30 euro olarak belirlenmesi"ne yönelik çalışmanın uluslararası ti-caret devleri ile Türkiye'deki yerli firmalar arasındaki haksız rekabeti engelleyeceğine dikkat çekti.

Çevikoğlu, posta veya hızlı kargoyla ulaşan eşyada kıymet bedeline iliş-kin yapılan değişiklik üzerine açıklamalara yer verdi.

Ticaret Bakanlığı'nın yerli KOBİ'lerin uluslararası ticaret liderlerine karşı vermiş olduğu rekabet problemlerini en az indirmek amacıyla hazırlanan söz konusu çalışmayla haksız rekabetin son bulacağına dikkat çeken Çevikoğlu, Türk satıcıları onaylamayan Temu üzerinden siparişlerin son günlerde çoğalması KOBİ'leri sıkıntıya soktuğunu dile getirdi.

"Bireysel ithalatta ciddi artışlar görüldü"

Çevikoğlu, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlemeyle yurt dışı alışverişlerde bireysel ithalat limitinin 150 eurodan 30 euroya indirilmesi ve Avrupa Birliği'nden getirilen ürünler için verginin yüzde 20'den yüzde 30'a artırıldığını belirterek, şunları aktardı:

"Diğer ülkelerden ithal edilecek ürünler için ise vergi yüzde 30'dan yüzde 60'a çıkarıldı. Son dönemde özellikle bazı uluslararası ticaret sitelerinin Türkiye'deki faaliyetlerinin ivme kazanmasıyla bireysel ithalatta ciddi artışlar görülüyordu. Bu nedenle uluslararası ticaret devleri ile Türkiye'deki yerli firmalar arasındaki haksız rekabet, yapılan düzenlemeyle engellenecek" dedi.

"Denetimi artacak"

Çevikoğlu, tüketicilerin yurt dışından getirilen ürünlerde kalite sorunu da yaşamalarının ayrı bir mağduriyet oluşturduğunun açıklamasını yaparak, "Özellikle sağlıkla ilgili ürünler nedeniyle endişeler yaşanıyordu. Bu durum aşırı ucuz ürünler, içeriği ve kullanılan malzeme açısından da sorun yaratıyordu. Düzenlemeyle bu ürünlerin de denetimi artacak. Ayrıca aşırı ucuz, sağlıksız ürünlerin Türkiye'ye girişi de yavaşlatılacak. Bu yönde alınacak ve alınan sıkı önlemler, Türkiye'nin e-ihracatçı sayısını artırma hedeflerine büyük katkı sağlayacak.Bu kararla Temu'da Türk satıcıların ürün satmasının da önü açılacaktır" ifadelerine yer verdi.

"Tedbirler masada"

Vergi yükleri artmış olan Temu gibi uygulamaların, bu yükleri sübvanse edebilecek güçte olduklarına yeşil ışık yakan Çevikoğlu, vergi yükünün artırılmasının yanı sıra ek önlemlerin de gerekebileceğinin sinyalini verdi. Benzer düzenlemelerin Brezilya, Hindistan gibi ülkelerde de yapıldığının altını çizen Çevikoğlu, "AB ve ABD'de de alınacak tedbirler masada" dedi.

Çevikoğlu, yerli firmaları korumak için sektör olarak üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını açıkladı.

"Makul ve maliyetsiz olmayacak"

IdeaSoft CEO'su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, değişikliğin tüketici etkileyeceğini ancak Türkiye'deki satıcıların ürün fiyatlarını yeniden belirlemesi için de bir fırsat olacağını vurguladı. Özkara, "Çin, ABD ve Avrupa'daki büyük pazar yerlerinde ciddi bir alışveriş hacmi vardı. Bu alışveriş hacmi iç pazardaki satıcı için zorluk oluşturuyordu.

Türkiye'de satılan ürünlere nazaran oldukça makul fiyatla Avrupa, ABD veya Çin'den bu ürünleri çok daha uygun maliyetlerle edinebiliyor ve bu durum da Türkiye'deki rekabeti zorluyordu. Değişiklikle birlikte artık bu ürünlerin Türkiye'ye girişi makul ve maliyetsiz olmayacak. Değişiklikler yurt içindeki satıcıların ürünlerinin fiyatlarını belirlerken iç pazara göre belirlenmelerine sebep olacaktır" şeklinde belirtti.