Güncel

Ehliyeti Olanlara Uyarı! 12 Bin TL Cezası Var

Eski tip ehliyetlerini 31 Aralık 2024'e kadar yenilemeyenler ağır para cezasına çarptırılacak ve ehliyetlerini kullanamayacaklar

Abone Ol

Eski tip ehliyetlerini hala yenilemeyenler için belirlenen son tarih hızla yaklaşıyor. İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bu süre dolduğunda ehliyetlerini yenilemeyenler ağır cezalarla karşı karşıya kalacak. Peki, ehliyet yenileme için son tarih ne zaman ve cezalar ne kadar olacak?

Ehliyet yenileme işlemleri için son gün 31 Aralık 2024. Bu tarihe kadar ehliyetlerini yenilemeyenler, hem trafik cezası ödemek zorunda kalacak hem de ehliyetlerini kullanamayacaklar. Bu cezalarla karşılaşmamak için nüfus müdürlüklerine giderek zamanında başvuru yapmak önemli.

1 Ocak 2016’dan önce alınan eski tip ehliyetlerin 31 Aralık 2024’e kadar yeni tip ehliyetlerle değiştirilmesi gerekiyor. Daha önce pandemi nedeniyle son başvuru tarihi 31 Aralık 2022’den itibaren iki yıl uzatılmıştı, ancak bu kez süre uzatılması beklenmiyor.

Eski tip ehliyetini yenilemeyen sürücüler, trafikte yakalandıklarında ağır para cezasıyla karşı karşıya kalacaklar. Şu an bu ceza 4 bin 64 TL iken, 2024 yılında bu miktarın 12 bin TL’ye çıkması bekleniyor. Bu yüzden, sürücülerin belirlenen tarihe kadar başvurularını tamamlaması çok önemli.

Ehliyet yenileme ücretleri ise şu şekildedir:

Eski tip ehliyet yenileme ücreti: 15 TL

Yeni tip ehliyet yenileme ücreti: 769 TL

Ehliyet yenileme başvurusu yaparken gerekli belgeler şunlardır:

Kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, yeni kimlik kartı veya pasaport)

Eski sürücü belgesi

Yeni alınmış sürücü sağlık raporu

2 adet biyometrik fotoğraf

Değerli kağıt ve harç bedeli makbuzu

Kan grubunu gösteren belge veya yazılı beyan

Adli sicil belgesi (sistem üzerinden kontrol ediliyor)