Düzenli ödeyenlere güvence bedeli müjdesi

EPDK'nin taslak çalışmasına göre, fatura ödemelerini düzenli yapan mesken abonelerinden yeni sözleşmelerde güvence bedeli alınmaması planlanıyor. Mevcut durumda mesken aboneleri, 680-1135 lira arasında güvence bedeli ödüyor. Borç nedeniyle sözleşmesi iptal edilenler ise yeni abonelikte yüzde 50 daha fazla güvence bedeli ödüyor.

Yabancı uyruklulara yeni önlem

Yabancı uyruklu tüketicilerin aboneliklerini sonlandırmadan kullanım yerini terk etmeleri sonucu artan kalıntı borçlar nedeniyle EPDK, yeni bir önlem aldı. Taslak kabul edilirse, yabancı uyruklu tüketicilerin ilk abonelik işlemlerinde mevcut güvence bedeli yüzde 50 artırılacak. 24 ay boyunca düzenli ödeme yapan yabancı uyruklu mesken aboneleri ise sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödemeyecek.

Memurların maaş farkı ne zaman yatacak? Memurların maaş farkı ne zaman yatacak?

Dijitalleşme ile kağıt israfına son

Taslak, sektörün dijitalleşmesine uyum sağlamak için kağıt ve zaman israfını da azaltmayı hedefliyor. Perakende satış sözleşmeleri artık yüz yüze çok sayıda sayfa olarak imzalanmak yerine, temel bilgileri içeren özet bir sayfa olarak abonenin imzasına sunulacak. Sözleşmenin tamamı ise dijital ortamda aboneye iletilecek.

Unutulan güvence bedelleri geri ödenecek

Sonlandırılan perakende satış sözleşmeleri kapsamında unutularak talep edilmeyen güvence bedelleri, hak sahiplerine ulaştırılacak. Hak sahibine ulaşılamayan durumlarda, bu tutar tarifeden düşülerek tüm tüketicilere tarife düşüşü olarak yansıtılacak. İlgili abonelerin güvence bedeli hakkı baki kalacak ve talep etmeleri halinde ödemeleri yapılacak.

Kaçak elektrikle mücadelede yeni dönem

EPDK'nin taslağı, kaçak elektrik kullanımıyla mücadeleye yönelik yeni tedbirleri de içeriyor. Kaçak elektrik tespit, faturalandırma ve tahsil aşamalarında görülen eksiklikler giderilecek ve dağıtım şirketleri arasında uygulama birliği sağlanacak. Kaçak elektrik kullanımının ceza katsayısı artırılacak ve kaçak kullanımı tespit edilen kişiler daha yüksek cezalar ödeyecek. Yüksek kaçak oranlı bölgelerde teknolojik imkanlar ve veri kullanımı artırılacak.

Kaçak elektrik borçlarına yeni düzenleme

Değişiklik kapsamında, kaçak elektrik faturalarına dair borçlar için borç sahibine bildirim yapılmadan yasal takip işlemi başlatılmayacak. Öncelikle yüksek ceza katsayılı kaçak tüketim faturası düzenlenecek ve bu faturanın ödenmemesi halinde dağıtım şirketi bildirim yaparak icra yoluna başvuracak.