Yeni elektrik tarifeleri açıklandı

EPDK'nın açıkladığı yeni tarifelere göre, evlerde kullanılan elektriğin 100 kWh'lık bedeli 207.23 TL olarak belirlendi. Konutlarda düşük kademede (240 kWh'ı geçmeyen) elektrik tüketimi için 1 kWh başına 2.07 TL, yüksek kademede (240 kWh'ı geçen) ise 1 kWh başına 3.10 TL uygulanacak. İş yerlerinde ise yüksek kademede elektrik birim fiyatı 1 kWh için 5.53 TL olacak.

Tasarruf Tedbirlerinde Yeni Adım: Kamuda Çifte Maaşa Sınır Geliyor! Tasarruf Tedbirlerinde Yeni Adım: Kamuda Çifte Maaşa Sınır Geliyor!

Elektrikli araç sahiplerine yüksek maliyet

Yeni tarifeler, Türkiye'de sayıları 115 bine ulaşan elektrikli otomobil sahiplerini de yakından ilgilendiriyor. 88.5 kWh batarya kapasitesine sahip ve 500 km menzilli bir elektrikli otomobilin evde yüksek kademeden şarj edilmesi 274.3 TL'ye mal olacak. Bu rakam 1 Temmuz öncesinde 200 TL idi. Aynı aracın iş yerinde şarj edilmesi durumunda ise maliyet yaklaşık 490 TL'ye çıkacak.

Elektrikli araç şarj maliyetleri

Bir elektrikli aracın ayda 1.500 km yol yaptığı varsayıldığında, sahibinin evde şarj için aylık 823 TL, iş yerinde şarj için ise yaklaşık 1.470 TL ödemesi gerekecek.

Özel şarj istasyonlarında da fiyat artışı bekleniyor

Elektrik tarifesindeki artış, Türkiye'de hızla artan özel elektrikli araç şarj istasyonu işletmecilerini de etkiliyor. Sektör temsilcileri, rekabetin yüksek olması nedeniyle fiyatların hemen ve aynı oranda yansıtılmayacağını belirtiyor. Ancak, önümüzdeki bir ay içerisinde şarj istasyonu işletmecilerinin fiyatlarını %20 ila %30 arasında artırması bekleniyor.

EPDK'nın elektrik tarifelerine yaptığı zam, elektrikli araç sahipleri için yeni maliyetler oluştururken, özel şarj istasyonlarındaki fiyat değişiklikleri de merakla bekleniyor.