AVM'de soyunma kabininde gizli kayıt skandalı! 16 yaşındaki kız ortaya çıkarttı AVM'de soyunma kabininde gizli kayıt skandalı! 16 yaşındaki kız ortaya çıkarttı

Ne zaman emekli olacağını hesaplayan vatandaşlar ‘bu ay mı emekli olmalıyım, yoksa öteki aya mı dilekçe vermeliyim? 2024 yerine 2025’te emekli olsam daha yüksek maaş alır mıyım?’ gibi soruların yanıtlarını merak ediyorlar.

Her senenin enflasyon ve büyüme raporları ışığında aylık bağlama oranları farkılık içerebiliyor. Bu yılın enflasyon verileri geçtiğimiz yıllara göre daha fazla olduğu değerlendiriliyor. Devreye alınan sıkı para ve maliye politikaları çerçevesinde yıl sonuna doğru enflasyonun yüzde 40 civarına düşeceği konuşuluyor.

EN ÖNEMLİ FAKTÖR TÜFE!

Konu hakkında detayları paylaşan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu açıklamalarda bulundu: “Emekli maaş katsayılarını belirleyici en önemli faktör enflasyon (TÜFE) verisi ve ülkenin gelişme hızıdır. Enflasyon verileri de değişken olduğu için emeklilerimizin altı aylık periyotlarda maaşlarına güncelleme yapıldığını söyleyebiliriz.


'YÜZDE 30 İLE YÜZDE 35 ARASI MAAŞ FARKI'

Aslında emekli maaşı kişiden kişiye farklılık gösteren bir unsurdur. Emekli maaş hesabını etkileyen en önemli unsurlar sigorta günleriniz, yaşınız, yatırılan primleriniz, aylık bağlanma oranları, ülkenin gelişme hızı gibi birçok faktördür.

2024 yılında enflasyonun daha yüksek seyretmesinden kaynaklı olarak aylık bağlama oranı daha yüksek çıkacaktır. 2025 yılı itibarıyla enflasyonun düşmesi hedeflenmektedir. Enflasyon ve büyüme oranları üzerinden bir tahminde bulunacak olursak 2024’te emekli olmak, 2025 yılında emekli olmaya göre %30 ile % 35 arasında bir maaş farkı oluşturacaktır.


‘2025 YILINDA MAAŞINIZ DÜŞEBİLİR’

Örnek vermek gerekirse 2024’te emekli olursanız 20 bin lira alacaksanız 2025’te emekli olursanız maaşınız 14 bin 500 liraya düşebilir. O nedenle SSK, Bağkur ve kamu işçileri için 2024 yıl sonuna kadar emeklilik dilekçesi vermek daha fazla maaş almaya yol açacaktır.

EMEKLİ MAAŞI YÜKSELTİLEBİLİR Mİ?

Emekli maaşını artırmanın en büyük etkeni asgari ücretin üzerinde maaş almaktır. Erkeklerde askerlik, kadınlarda doğum borçlanması yapmak, borçlanmayı yüksek rakamdan yatırmak, kısmi süreli 2 işyerinde çalışmalar, sigorta primini artıracak ek ödemeler maaşı yükseltebilir. Emekli olmadan mutlaka bir uzamana danışmakta fayda var.

DÜŞÜK PRİM YATIRANLAR DİKKAT!

Kişi asgari ücret üzerinden maaş alıyorsa aylık bağlanma oranı emeklilik hesaplamasında özellikle 2008 sonrası çalışma süresi için emekli maaşınızı aşağı doğru çekmektedir” değerlendirmelerinde bulundu.