Emeklilik yaşı gelen ancak bazı sıkıntılar yaşayan SSK ve Bağ – Kur’lular için müjdeli haber geldi. Emeklilik yaşını ve yılını dolduran ancak prim eksiği bulunan kişiler artık toplu para alabilecek. Bakanlık tarafından yeni başlatılan çalışma kapsamında emekliliği gelen ancak bazı engellere takılanların yüzü gülecek.
Yaşı ve çalışma yılı dolduğu halde prim eksiği olan birçok çalışan ne yazık ki emekli olamıyor ve toplu para alamıyordu. Yeni gerçekleştirilen düzenleme sayesinde artık prim borcunuz olsa bile emekli olabileceksiniz.

Prim Borcu Olanlara Borçlandırarak Emeklilik

Yaş ve yıldan emekliliği hak eden ancak prim borcu yüzünden emekli olamayan SSK ve Bağ – Kur’lular artık borçlanma koşulu ile emekliliğin yolu açıldı. Bu konu ile ilgili çalışmalar devam ederken, birikmiş primlerini geri almak isteyen SSK ve Bağ – Kur’lular için de yeni düzenlemeler yapılacak.
Geriye dönük birikmiş primi toptan almak isteyenlerin yılı ve yaşı doldurması ise zorunlu tutulmuş. Bunun dışında sigortasız çalışmaması ya da kendi işini yapmıyor olması gerekiyor. Yeni çalışma kapsamında eğer yaştan dolayı emekliliğiniz geldiyse ancak prim eksiğiniz varsa yine de toplu para alabileceksiniz.

Toplu Prim Alımında Emekli Olmak Şartı Var

Ancak yeni düzenleme kapsamında prim eksiğine rağmen toplu para alıp yine çalışmaya devam edilemeyecek. Eğer şartlara uyuyorsanız ve toplu para almak istiyorsanız mutlaka emekli olmanız gerekecek.

Hayatını kaybeden bir çalışanın mirasçıları da toplu para talebinde bulunabilecek. Burada ise toplu para alınmasını tek şartı ölüm aylığı bağlanmamış olması. Eğer 09.09.1999 tarihi sonrası sigortanız başladıysa erkeklerde 60, kadınlarda 58 yaş emeklilik yaşı olarak hesaplanacak. Sözü geçen toplu parayı almak için sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe ile başvuru yapılabilecek.