Güncel

Emekliye yeni zam hesabı

Emekli maaşları için belirleyici olan enflasyon verileri yakından takip ediliyor. Son iki aylık veriye göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 11,53 puanlık bir artış kesinleşirken, Mayıs ayında Merkez Bankası'nın yüzde 73'lük enflasyon tahmini dikkat çekiyor. Peki, 5 aylık emekli ve memur zam oranı ne olacak ve 6 ay sonunda kim ne kadar maaş zammı alacak? İşte, Merkez Bankası'nın verilerine dayalı hesaplamalar haber detayımızda....

Abone Ol

Emekli maaşları için belirleyici olan enflasyon verileri yakından takip ediliyor. Son iki aylık veriye göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 11,53 puanlık bir artış kesinleşirken, Mayıs ayında Merkez Bankası'nın yüzde 73'lük enflasyon tahmini dikkat çekiyor. Peki, 5 aylık emekli ve memur zam oranı ne olacak ve 6 ay sonunda kim ne kadar maaş zammı alacak? İşte, Merkez Bankası'nın verilerine dayalı hesaplamalar:

Milyonlarca emekliye Ocak ayında yapılan enflasyon ve refah payı artışlarının yansıtıldığı maaşlar ödenmeye devam ediyor. 2024 yılının 2. emekli maaşı zammı Temmuz ayında belli olacak. Emekliye zam düzenlemesi için 2 kritik enflasyon verisi açıklandı.

Ocak ayında yapılan enflasyon ve refah payı artışlarının ardından memur emeklileri yüzde 49,25 oranında zam ve enflasyon farkı almıştı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 37,57 çıkan altı aylık enflasyon oranına 11,68 puan refah payı eklenerek yüzde 49,25 artış yapılmıştı.

Böylece, asgari ücret artışıyla birlikte tüm memurların ve emeklilerin zam oranları yüzde 49,25 rakamında eşitlendi. Ayrıca, taban maaşlar yüzde 33 artırılarak 7.500 TL'den 10 bin liraya çıkarıldı.

Emekliler, bu artışları 6 ay boyunca alacak ve yılın ikinci yarısından itibaren maaşları yeniden belirlenecek. Temmuz ayında yapılacak artışlar ise yine enflasyon rakamları doğrultusunda olacak.

Henüz kesinleşmemiş olsa da Merkez Bankası'nın öngörüsüne göre, Mayıs ayı itibariyle 5 aylık enflasyonun yüzde 21 olması bekleniyor. Bu rakama Haziran enflasyonu da eklendiğinde, yüzde 22 ile 24 arasında bir rakam elde edilecek. Dolayısıyla, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin kök aylıklarına yüzde 22 ile 24 arasında enflasyon artışı yapılması öngörülüyor.

Memur ve memur emeklileri için ise 5 aylık enflasyona göre enflasyon farkı yüzde 5,24 olarak belirlendi. 6 aylık enflasyonun yüzde 22 ile 24 arasında çıkması beklenirken, memur emeklilerinin artış oranının yüzde 16,70 ile 18,61 arasında olması öngörülüyor.

Temmuz ayındaki artışlarla ilgili net bir bilgi olmamakla birlikte, Merkez Bankası'nın yüzde 73'ü bulabileceği tahmini, emekli zamlarının yönünü belirlemede önemli bir ipucu olarak kabul ediliyor. Bu doğrultuda, Temmuz ayında yapılacak zamların belirlenmesi için Haziran enflasyon rakamları bekleniyor. Tabii ki, kesin sonuçlar açıklanana kadar herhangi bir değişiklik olabilir.