Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin doğal gaz ve petrol alanında yeni adımlar atmayı planladığını duyurdu. Bakan Bayraktar, Libya ve Basra'da daha aktif olmayı hedeflediklerini belirtti ve Irak'ta üç farklı sahada petrol arama çalışmaları yapıldığını açıkladı.

Ankara'daki bir basın toplantısında konuşan Bayraktar, Oruç Reis gemisinin 5 Ekim’de Somali'ye gönderilmesinin önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Bu geminin tamamen Türkiye'de tasarlanıp üretildiğini ifade etti.

Bakan, 2016'dan bu yana uygulanan "Milli Enerji ve Maden Politikası" sayesinde Türkiye'nin günlük petrol üretiminin yaklaşık 110 bin varile ulaştığını belirtti. Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 6 milyon metreküp doğal gaz üretildiğini ve bu rakamın önümüzdeki dönemde artırılması hedeflendiğini kaydetti.

Asgari Ücretteki Zam Beklentisi İçin Şaşırtan '175 Dolar' Detayı Asgari Ücretteki Zam Beklentisi İçin Şaşırtan '175 Dolar' Detayı

Bayraktar, Türkiye'nin arama faaliyetlerini daha geniş coğrafyalara yaymayı planladıklarını ifade ederek, Irak'ta ve diğer bölgelerdeki petrol ve doğal gaz arama çalışmalarını artıracaklarını belirtti. Somali denizlerinde de sismik arama ve sondaj planladıklarını, bu süreçlerin Türkiye için tarihi bir dönüm noktası olacağını söyledi.

Ayrıca, yurtdışında yapılan ortaklıklarda Türkiye’ye değer katacak projelere öncelik verileceğini ve doğal gaz ihtiyacının karşılanması için kaynak çeşitliliğine önem verileceğini ifade etti. Doğal gazın ithalatı ve ihracatına yönelik stratejilerin de geliştirilmesi hedefleniyor.