Enerjide dış kaynaklara bağımlılık düşürülecek. Yenilenebilir enerji kaynakları daha aktif kullanım haline getirilecek. Fazla enerji tüketiminin önüne geçilerek, enerji tasarrufu sağlanması hedefleniyor. Emisyon azalımına da katkı sağlayacak.
Türkiye'nin 2030 yılına kadar devam edecek Enerji Verimliliği Stratejisi ve Eylem Planı'nın ayrıntıları açıklandı. Eylem Planında 10 stratejik madde ve 23 hedef bulunuyor.
Uygulanacak projeye göre, enerji yönetim sistemleri oluştuurlacak ve faaliyetleri çoğaltılacak. Ayrıca finansman imkanlarına destek sağlanacak. Enerji verimliliğinin yükseltilmesi için farkındalık, eğitim ve bilinçlendirme etkinlikleri de yapılacak. Ar-ge faaliyetlerinin dayanıklı hale gelmesi için hazırlıklar başlayacak.
Enerji verimlilik projesinde 7 madde
Türkiye'nin ikinci Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı, 7 ana maddeden oluşuyor. Sanayi, enerji, ulaştırma, tarım gibi alanlar o başlıklar arasında ilk sıralarda bulunuyor.
Yatay konular kısmında özellikle inşaat sektörü değerlendirildi. Binalarda yenilenebilir enerji kullanımının daha yaygın hale gelmesi planlanıyor.
Enerji projeleri katkı sağlanacak
Sanayi sektörü kısmında ise yenilikçi enerji verimliliği projelerinin sayı ve farklılığını artırmak için katkı sağlanacağının altı çizildi. Düşük karbonlu, yeşil ve dijital bir gelişim hedefleniyor.
Sanayideki atık ısının geri kullanılabilir olmasıyla ilgili hedef 2 katına kadar yükseldi.
Ulaştırma sektöründe yüksek enerji harcamasına yönelik kontrol sağlanması için çalışmalar yapılacak.
Toplu taşıma kullanımının daha yaygın hale gelmesi isteniyor.
Sulama sistemlerinde yenilik
Eylem planın bulunan en en dikkat çeken başlıklardan biri de Tarım alanı oldu.
Tarım sektöründe yarış başlayacak. Tarımsal sulama verimliliğinin daha kontrollü olması bekleniyor. Gıda tedarik aşamasında da sürdürülebilirlik hedefleniyor.