Enflasyon düzeltmesine ilişkin önemli bir düzenleme, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Resmi Gazete'de yürürlüğe girdi. Bu düzenleme, 2024 hesap dönemine yönelik önemli muafiyetler ve zorunluluklar getiriyor.

Kimler Enflasyon Düzeltmesi Yapmayacak?

Yeni düzenlemeye göre, 31 Aralık 2023 tarihli gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı 50 milyon liranın altında olan mükellefler, 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemleri itibarıyla enflasyon düzeltmesi yapmayacaklar. Bu durum, özel hesap dönemine tabi mükellefler için de geçerli olacak ve 2024 yılı sonunda sona eren hesap dönemine ilişkin gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı dikkate alınacak.

Kimler Enflasyon Düzeltmesi Yapmaya Devam Edecek?

Sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler, gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı 50 milyon liranın altında olsa dahi, her geçici vergi dönemi sonunda enflasyon düzeltmesi yapmaya devam edecekler. Ayrıca, 31 Aralık 2023 tarihli gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı 50 milyon lira ve üzerinde olan mükellefler de enflasyon düzeltmesi yapmayı sürdürecek.

'KUYU-21' operasyonlarında kırmızı bültenle aranan 25 kişi yakalandı 'KUYU-21' operasyonlarında kırmızı bültenle aranan 25 kişi yakalandı

Düzeltme Yapanlar İçin Düzenlemeler

2024 hesap döneminin ikinci geçici vergi dönemindeki mali tablolarını enflasyon düzeltmesine tabi tutan ve bu düzeltme sonrası oluşan kar veya zararlarını yasal defterlerine kaydeden mükelleflerin, yasal kayıtlarını düzeltmeleri gerekmeyecek. Bu durumda olan mükellefler, enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kar veya zarar farkını, beyannamelerinde belirli bölümlerde beyan edecekler. Düzeltme işlemleri beyanname verme süresi içinde yapılırsa, herhangi bir vergi cezası veya gecikme faizi ödenmeyecek.

Bu düzenlemeyle birlikte, belirli mükellef grupları için enflasyon düzeltmesi yükümlülüğü hafifletilirken, bazı sektörlerdeki mükelleflerin bu yükümlülüğü sürdürmesi zorunlu kılınıyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte, mükelleflerin yeni kurallara dikkat etmeleri ve vergi beyanlarında gerekli düzenlemeleri yapmaları gerekiyor.