Eskişehir'de Milli Eğitim bünyesinde yaşanan usulsüzlükler ve yönetim krizleri gündeme oturdu. İddialara göre, bazı okul müdürleri temizlik personelini sekreter olarak kullanırken, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görevli şube müdürleri de öğretmenleri sekreter olarak görevlendirdi. Eskişehir'deki eğitim sisteminde yaşanan bu sorunlar, şehirde ciddi tepkilere yol açtı.
Haberes'ten Ayhan Aydıner'in haberine göre;
Eğitim Kurumlarının büyük çoğunluğu temizlik personeli diye kıvranırken; Eskişehir'deki bazı okul müdürlerinin 696 sayılı KHK ile kadrolu alınan yardımcı hizmetlileri kendilerine sekreter olarak kullanması tepkilere neden oluyor.
Temizlik personeli sıkıntısı nedeniyle tüm Türkiye ve Eskişehir’deki okullarda hijyen sorunu yaşanıyor.
BU PARAYA ÇALIŞACAK PERSONEL BULUNAMIYOR
Gelir düzeyi yüksek velilerin olduğu okullarda Okul Aile Birliği bütçeleriyle bu sorun çözülürken; tam tersi durumdaki eğitim kurumlarında büyük bir temizlik sıkıntısı yaşanıyor. İŞKUR’un İşgücü Uyum Programı (İUP) geçtiğimiz ay başladı. İlk Protokolü Milli Eğitim Bakanlığıyla gerçekleştirdi. Bu program kapsamında istihdam edilen temizlik personelleri, haftada en fazla 3 gün çalışabiliyor. Günlük 566,73 lira ücret ödeniyor. Bu tutar aylık 6800-7000 liraya tekabül ediyor. Sadece sağlıklı ilgili sigortaları ödenecek. Çalışacak günleri emekliliğe sayılmayacak. Bundan dolayı İşgücü Uyum Programına insanlar fazla ilgi göstermedi. Okullar bu paraya çalışacak temizlik görevlisi bulamadığı için yaşanan sorun giderilemiyor. İlgi az olduğu için okul yönetimleri hiçbir araştırma yapmadan her geleni kabul ediyor. Bu da okullarda güvenlik açısından ciddi bir sorun yaratıyor.
DEVLETİN PERSONELİ Mİ YOKSA OKUL MÜDÜRÜNÜN MÜ?
Eğitim Kurumlarının büyük çoğunluğu temizlik personeli diye kıvranırken; Eskişehir'deki bazı okul müdürlerinin 696 sayılı KHK ile kadrolu alınan yardımcı hizmetlileri kendilerine sekreter olarak kullanması tepkilere neden oluyor. Yunus Emre Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde bir kadın temizlik görevlisi yıllardır, Okul Müdürüne sekreterlik yapıyordu. Okul Müdürü Kerim Erzincanlı, bu eğitim yılı başında Tepebaşı Nafiye-Hüseyin Küçükoğlu Halk Eğitimi Merkezi’ne müdür olduktan sonra bu personeli yine yanına aldırmış. Odunpazarı’nın kadrolu temizlik görevlisini, başka bir ilçeye götürme başarısını(!) göstermiş. 5 yıl önce dönemin Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Kürşad Önder Ceylan, Pınar Birgül adlı personele ‘temizlik yaptırılmadığı’ gerekçesiyle başka okula göndermek istemişti. Erzincanlı dönemin Eğitim Bir Sen Eskişehir Şube Başkanı Muammer Karaman ile ‘Kaygan Zemin Mizanseni’ yaparak, kendi idari işlerinde görev verdiği temizlik personelini ihtiyacı olan okullara(!) kaptırmamıştı. Muammer Karaman’ın eli paspaslı Pınar Birgül ve Kaygan Zemin Uyarı levhalı ısmarlama fotoğraf o günlerde Milli Eğitim’de alay konusu olmuştu.
Şu soruların yanıtlarını çok merak ediyorum:
-Odunpazarı’nda temizli personeline ihtiyacı olan hiç mi okul yok ki bu personel nasıl ilçeler arası tayin olabildi?
-Bu eleman devletin personeli mi yoksa Okul Müdürü Kerim Erzincanlı’nın şahsi personeli mi?
-Tepebaşı Nafiye-Hüseyin Küçükoğlu Halk Eğitimi Merkezinde bu personele ihtiyaç var mıydı? Burada Sekreterlik mi yapacak yoksa asli görevi olan temizlik personelliği mi yapacak?
-Bu nokta atışı ilçeler arasındaki atamanın altında kimlerin imzası var?
-696 KHK ile kadroya geçen personellerin tayin hakkının olmamasına rağmen, buna kim nasıl onay verdi?
-Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın’ın ‘Okul Müdürüne Özel Sekreter’ atamasından haberi var mı? Bu konuda kendisine bilgi verildi mi? Yoksa bu atamayı planlayanlar, Kerim Erzincanlı’ya kıyak çekebilmek adına kendisini yanılttı mı?
Bu temizlik personelinin ilçeler arası görevlendirilmesi ile ilgili bir inceleme başlatmayı düşünüyor mu?
SANKİ OKUL MÜDÜRÜ DEĞİL DE OKULUN BEY’İ GİBİYDİLER
Temizlik Personelinin Sekreter yapılması olayının bir benzeri de Eski adı Ticaret Lisesi olan Ahi Evran Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde de yaşandı. Bu Lisenin Müdürü Mustafa Eker, “Benim Kerim Erzincanlı’dan neyim eksik?” diyerek o da okulun kadrolu yardımcı hizmetlisini kendisine sekreter yaptı. Kübra Pehlivan adlı personel, uzun yıllardır okulda temizlik işleri yapmıyor. Okul Müdürü Mustafa Eker ve onun misafirlerine ikram hizmetinde bulunuyor. Kimse de ona; ‘Okullarda temizlik personeli yokken sen nasıl ona sekreterlik görevi verirsin’ diye sormuyor? Mesleğe başladığım yıllarda bazı okul müdürleri odalarına Şeyh Edebali’nin Osman Gazi’ye Nasihatini çerçeveletip asarlardı. Sanki bir okul müdürü değil de, o eğitimin kurumunun beyi olduklarını zannederlerdi. Öğretmenlere çok sert davranırlardı. Onların haberi olmadan okuldan kuş uçmazdı. Okulda tüm personel bunlardan korkardı. Korkuya dayalı bir disiplin nedeniyle herkes saatinde derse girerdi. Ancak kendilerini Osman Gazi gibi gören bu müdürlerin hiçbirisinin aklına kendilerine özel sekreter görevlendirmek gelmedi. Bugün çalıştığı kurumlarda personel üzerinde hiçbir ağırlıkları olmayanların, derse geç giren öğretmenlere laf söyleyemeyenlerin bir değil, beş sekreteri olsa ne olur?
Yaklaşık 5 yıl ÖNCE 18 Aralık 2019 tarihinde Görünüm’de kaleme aldığım yazı aşağıda yer alıyor…
KAYGAN ZEMİN MİZANSENİ
Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Cumhurbaşkanlığının Genelgesini uygulayarak, taşeronken kadroya geçen personellerle ilgili çalışma başlattı.
KENDİSİNE YAZILMIŞ GİBİ
Buna göre personel hangi kadroyla alınmışsa, yine o kadroda çalışacak. Kadrosu memur ise memur, hizmetli ise hizmetli olarak görev yapacak. İhtiyaç fazlası olan memur ve hizmetliler, ihtiyacı olan okullarda görevlendirilecek. Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu kapsamda Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde hizmetli kadrosunda olup da memur olarak çalıştırılan kadın personeli başka bir okulda hizmetli olarak görevlendirmek istedi. Bunun üzerine Okul Müdürü Kerim Erzincanlı bu personelin temizlik işlerini tamamladıktan sonra memurun yaptığı işleri yaptığını belirterek, onu başka bir kuruma gönderilmemesini istedi. Hatta onun okulda kalması için 'personele kendisine gönderilmiş gibi yazılmış' bir metin de imzalattı.
İŞTE O METİN
Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğüne (Yani Kerim Erzincanlı'ya) başlıklı metinde şu ifadeler kullanıldı; 'Okulumuzda temizlik hizmetleri kadrosunda işçi olarak çalışan Pınar Birgül'ün temizlik yapmadığı düşünülerek, bu görevini yerine getirmek üzere başka bir kuruma görevlendirileceğini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayım. Pınar Birgül'ün idari bina ve çevresindeki toplu kullanım alanlarını, tuvaletleri ve idari büroları temizlediğine her gün şahit olan birisi olarak adı geçen mesai arkadaşımın temizlik görevlerini tam olarak yerine getirdiği gibi, buna ek olarak idari işlemlere de yardımcı olduğunu belirtmekte vicdani bir sorumluluk hissediyorum. Kurumsal kültürümüzde var olan, sadece kendi işini yapmanın ötesinde yapılması gereken tüm işlerde elini taşın altına koymaktan çekinmeyen Pınar Birgül'ün temizlik yapmadığı düşüncesi gerçeği yansıtmamaktadır. Özellikle kamuda bu şekilde iş ahlakına sahip kişilerin azlığını bilmekteyim. Böyle bir kişinin görev yerinin değişmesinin motivasyonunu olumsuz etkileyebileceğine olan inancımdan ötürü ve kamu yararının devamının sağlanmasın adına Pınar Birgül adlı mesai arkadaşımızın görev yerinin değişmemesi hususunda; gereğini arz ederim.'
CEYLAN'A MI MESAJ?
Bu personelle ilgili Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Muammer Karaman'ın kendi sosyal medya hesabında yaptığı paylaşım dikkatimi çekti. Karaman, elinde paspas olan kadın personele ve 'Dikkat Kaygan Zemin' yazılı uyarı levhalı mizansen (Bir şeyi, bir durumu olduğundan değişik göstermek amacıyla hazırlanan düzen) olduğu her halinden belli olan fotoğraflı paylaşımda şu ifadeleri kullandı; “Yunus Emre MTAL'deki ahşap oyuncak atölyesini gezdirmeleri için okul yöneticilerimizin yanına giderken arkamdan seslenip 'aman dikkat edin zemini yeni sildim o yüzden ıslak kayıp düşebilirsiniz' ikazını yaparak ben muhtemel bir kazadan kurtaran Pınar Birgül kardeşimize teşekkür ettim.” Ne diyeyim? 'Dikkat Kaygan Zemin' uyarı levhası konulan yerde kadın personel neden Karaman'ı ikaz etmeye gerek duydu? O koca levhayı göremeyeceğini mi düşündü(!) Yoksa Karaman mizansen fotoğrafta yer alan 'Dikkat Kaygan Zemin' lehvasıyla Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Kürşad Önder Ceylan'a mesaj mı gönderdi?
DİĞER OKULLARI B.K GÖTÜRSÜN
Okul müdürünün temizlik elemanını başka okula kaptırmamak için personele 'ısmarlama metin' imzalatması, Sendika Başkanının 'ona destek için mizansen fotoğraf paylaşımı' başka okullara da örnek olsun(!) O okul müdürlerinin başı kel mi? Siz de ısmarlama metin hazırlayıp, 'sendika başkanıyla elinde paspası olan elemanın' fotoğrafını çektirip, ihtiyaç fazlası olan personelinizi diğer okullara kaptırmayın. 'Ekonomik durumu olmadığı için yeterli sayıda temizlik personeli olmayan o okulları b.k götürsün. Çocuklar pis dersliklerde eğitim görsün.' Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Kürşad Önder Ceylan'ın bu mizansen fotoğraflara, ısmarlama metinlere kanmayacak kadar zeki olduğunu biliyorum. Demek ki sayın Karaman ile Erzincanlı bunu bilmiyormuş(!)
Bir diğer haber ise şu şekilde yer aldı;
Eskişehir İl Milli Eğitim’de iki şube müdürü de iki kadın öğretmeni kendilerine sekreter yapmış.
Anlaşılan onların güçleri okul müdürlerini sekreter yapmaya(!) yetmemiş.
Odunpazarı ve Tepebaşı ilçeleri kurulmadan önce Eskişehir Milli Eğitim’de 4 Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve 4 Şube Müdürü görev yapıyordu. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü ile birlikte 9 yönetici Eskişehir eğitimini çok iyi yönetiyordu. Eskişehir o yıllarda Üniversite ve Orta Öğretimler Sınavlarında hep Türkiye Birincileri çıkaran bir ildi. Puan ortalaması olarak hep ilk üçte yer alan bir ildik.
BİNADA YÖNETİCİLERİ OTURTACAK ODA BULMAKTA ZORLANILIYOR
Bugün Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri var. Her bir ilçenin 7’şer Şube Müdürü var. İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile birlikte sadece iki ilçede 16 Milli Eğitim Yöneticisi var. İlçelerde sayıca bu kadar fazla yönetici varken peki Eskişehir İl Milli Eğitim’de durum nasıl? Eskişehir İl Milli Eğitim’de 6 İl Müdür Yardımcısı ve 16 şube müdürü görev yapıyor. Sayı o kadar fazla ki! Binada yöneticileri oturtacak oda bulmakta zorlanılıyor. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın ile birlikte toplam 23 Yönetici görev yapıyor. Odunpazarı ve Tepebaşı ile birlikte sadece kent merkezinde 39 Milli Eğitim Yöneticisi var.
BURSA’DAN BİR FAZLA ŞUBE MÜDÜRÜ
2029 okul 39 bin 717 öğretmen 675 bin 139 öğrencisi bulunan Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğünde 6 İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı 15 Şube Müdürü görev yapıyor. 598 okul 12 bin 474 öğretmen 178 bin 275 öğrencisi bulunan Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde Bursa gibi büyük ilden artı 1 fazla şube müdürü görev yapıyor. Eskişehir’in nüfusu Bursa’nın yaklaşık 4’te biri.
REZALETLER TİYATROSU KAPALI GİŞE(!) OYNAMAYA DEVAM EDİYOR
16 Ağustos 2024’de Görünüm’de “Milli Eğitim’de Gözde Şehzadeye Okul Müdürü Sekreter(!)” başlıklı makaleyi kaleme almıştım. Yazımda Alpu ilçesinde bulunan Fahrettin Kerim Gökay Ortaokulu Müdürü Muhammed Rıdvan Eser’in Eskişehir İl Milli Eğitim Şube Müdür Vekili Orhan Karakuş’a sekreterlik yapmasını eleştirmiştim. “Sayın Eser, Eskişehir Milli Eğitim’de Vekil Şube Müdürü Orhan Kemal Karakuş’a asistanlık veya sekreterlik yapacaksa, niye okul müdürlüğüne başvurdu? Niye Alpu’daki bu okulu tercih etti?” demiştim. “Ne diyeyim? Gözde Şehzadeye Okul Müdürü Sekreter (!) Eskişehir Milli Eğitim’de rezaletler tiyatrosu kapalı gişe(!) oynamaya devam ediyor…” diye yazımı tamamlamıştım.
ÖĞRETMENDEN DAHA AFİLİYMİŞ
Eskişehir İl Milli Eğitim’de iki şube müdürü de iki kadın öğretmeni kendilerine sekreter yapmış. Anlaşılan onların güçleri okul müdürlerini sekreter yapmaya(!) yetmemiş. Temel Eğitim’den Sorumlu Milli Eğitim Şube Müdürü Ayben Çimen, Fadime Sarar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Türk Dili Edebiyatı Öğretmeni Feyza Şakar’ı Temel Eğitim Bürosunda görevlendirdi. Düzenlenen tören ve toplantılarda ve yaptığı tüm çalışmalarda Feyza Hoca’yı eski deyimle ‘sekreter’ yeni tabirle ‘Yönetici Asistanı’ olarak hep yanında tutuyor. Ona notlar aldırıyor. Halinden memnun olan Feyza Şakar’da “Ben Şube Müdürü Ayben Hanımın Yönetici Asistanıyım” diye kurumda caka satıyormuş. Demek ki Şube Müdürü Yönetici Asistanlığı Öğretmenden daha afiliymiş.
İMAM-CEMAAT MİSALİ
Özel Eğitim ve Rehberlikten Sorumlu Şube Müdürü Muhittin Güleryüz’ünde tüm etkinliklerde yanından ayırmadığı bir kadın öğretmen sekreteri var. Güleryüz, Şehit Yunus Baykal Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni Merve Kolbakır Gül’ü Gönül Bağı Projesi Koordinatörü olarak Özel Eğitim ve Rehberlik Bürosuna aldırmış. Ancak Güleryüz, Merve Öğretmenle sadece Gönül Bağı Projesi değil, yaptığı tüm etkinliklere birlikte katılıyor. Ona notlar aldırıyor. Ben diyeyim ‘Sekreter’ siz deyin ‘Yönetici Asistanı’ olarak yanından hiç ayırmıyormuş. Eskişehir Milli Eğitim Şube Müdürleri, okul müdürü ve öğretmenleri kendilerine sekreter alırsa, imam-cemaat misali onları örnek alan bazı okul müdürleri de temizlik personellerini aynı görev için kullanır. Eskiden 4 İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve 4 Şube Müdürüyle çok iyi şekilde yönetilen Eskişehir İl Milli Eğitim’de bugün 6 İl Müdür Yardımcısı ve 16 şube müdürü yetmiyormuş(!) Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin yaşandığı ortamda; Şube Müdürü Sekreterliği gibi ulvi görev için; okul müdürü ve öğretmenlere ihtiyaç duyulmuş. Kurumda çalışan diğer 13 şube müdürünün aralarında başları kel olanlar olabilir. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, hiç olmazsa kel olmayanlara da okul müdürü, müdür yardımcısı, öğretmen sekreterler vermelidir(!) Belki de böylece Eskişehir eğitim kalitesi şaha kalkıp; tüm sınavlarda Türkiye’de Birinci olur(!) Eskişehir’de geliştirilen bu muazzam eğitim modelini sadece Türkiye’ye değil, Finlandiya, Almanya, Japonya ve Amerika’ya ihraç edip, onları da eğitimde çağ atlamalarına da vesile olabiliriz(!) Biz de “Ah ah eski şube müdürleri niye okul müdür ve öğretmenleri sekreter olarak kullanmayı düşünmemiş? Daha önce bu yapılmış olsaydı; biz yıllardır Finlandiya’yı, Japonya’yı kıskanmazdık ” diye hayıflanırdık(!)