Esnaf, vergi kaçırmamak için getirilen banka ve kredi kartı ile ödeme zorunluluğuna rağmen nakit ödeme talep etmeye devam ediyor. Oto tamircileri, emlakçılar, doktorlar, dişçiler gibi birçok meslek grubu, yüksek tutarlı işlemler için nakit istemeyi sürdürüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu durumun vergi kaçakçılığına yol açtığını belirterek, esnafı banka kartı ve kredi kartı ile ödeme kabul etmeye teşvik eden önlemler üzerinde duruyor.

Bakanlık, 7 bin TL üzerindeki ödemelerin banka veya kredi kartı ile yapılmasını zorunlu hale getirmeyi planlıyor. Bununla birlikte, nakit ödeme talep eden esnafın birçoğu, maliyetlerin artması ve finansmana erişim sorunları gibi gerekçelerle bu yöntemi tercih ettiklerini ifade ediyor. Vergi denetimleri sıkılaştırılsa da küçük ve büyük esnafın bu ödeme şeklinde ısrar etmesi, ekonomik açıdan kayıt dışılığın önüne geçilmesini zorlaştırıyor.

İşçiler, memurların amiri yapılabilir mi? Danıştay ve Sayıştay kararları ne diyor? İşçiler, memurların amiri yapılabilir mi? Danıştay ve Sayıştay kararları ne diyor?

Ayrıca, banka komisyon oranlarının yüksekliği bahane edilerek, bazı esnaflar kartla ödemelerde ekstra fark talep ediyor. Şimşek, bu uygulamanın hukuka aykırı olduğunu ve vatandaşların şikayetleri doğrultusunda cezai işlemler uygulanacağını belirtiyor. Komisyon oranlarının son dönemde %2'nin altına indiğine dikkat çeken Şimşek, vatandaşların bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığı'na ihbarda bulunabileceğini ifade ediyor.