1999'dan bu yana en yüksek vaka sayısı

2023'ün aynı döneminde 941 vaka bildirilirken, bu yılki rakamlar kayıtların tutulmaya başlandığı 1999'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. STSS hastalığı, sıklıkla boğaz ağrısıyla ilişkilendirilen streptokok pyogenes bakterisinden kaynaklanıyor ve ilerleyen dönemlerde uzuv nekrozuna ve çoklu organ yetmezliğine yol açabiliyor.

Kanto bölgesinde artan vakalar

Özellikle başkent Tokyo merkezli Kanto bölgesinde, bakterinin daha öldürücü ve bulaşıcı türlerinin neden olduğu enfeksiyon vakaları giderek artıyor. 2023 baharında Covid-19 tedbirlerinin hafifletilmesiyle birlikte vaka sayısındaki bu artış endişe yaratıyor.

Tasarruf Tedbirlerinde Yeni Adım: Kamuda Çifte Maaşa Sınır Geliyor! Tasarruf Tedbirlerinde Yeni Adım: Kamuda Çifte Maaşa Sınır Geliyor!

Sağlık yetkililerinden önemli uyarılar

Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanı Takemi Keizo, enfeksiyon önlemlerinin sıkı bir şekilde uygulanmasının önemine vurgu yaparak, enfeksiyon eğilimlerinin yakından izlenmesi gerektiğini belirtti. Tokyo Kadınlar Tıp Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kikuçi Ken de özellikle ayak yaralarının streptokokal bakteriyel enfeksiyonlara karşı hassas olduğunu ifade etti.

48 saat içinde ölüm riski

Prof. Dr. Kikuçi, kabarcık ve ayak mantarı gibi küçük yaraların bakterinin giriş noktası olabileceğini belirterek, yaşlı hastalarda enfeksiyon kapılmasından ölüme kadar geçen sürenin 48 saat olabileceğini söyledi. Yüksek ateş ve hızla şişen yaraların tehlikeli işaretler olduğunu belirten Kikuçi, bu durumda hemen tıbbi yardım alınması gerektiğini BELİRTTİ.

Yaraların dezenfekte edilmesi önemli

Mie Ulusal Hastanesi Başkanı Taniguçi Kiyosu, bakterinin vücuda girmesinin dramatik sonuçlara yol açabileceğini belirterek, yaraların düzenli olarak dezenfekte edilmesi ve el yıkama önlemlerinin artırılması gerektiğini ifade etti.

Genç yetişkinler risk altında

Çoğunlukla 30 yaş civarındaki kişilerde görülen "et yiyen" bakterinin neden olduğu STSS, potansiyel ölümcül bir hastalık olarak kabul ediliyor. Sağlık yetkilileri, enfeksiyon riskini azaltmak için hijyen önlemlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.