Güncel

Ev alacaklara müjde: Konut fiyatlandırması için yeni sistem geliyor! Fiyatlar dibi görecek...

Emlak piyasasında kafası karışık olan, özellikle ikinci el konut alacaklar için büyük bir gelişme yaşandı. Hükümet, fahiş fiyatlarla ikinci el konut satanları caydıracak yaptırımlar getiriyor. Özellikle bu değişiklikle vatandaşların cebini düşünen yönetim, fahiş fiyatların önüne geçmeyi amaçlıyor.

Abone Ol

Bir konut sahibi olmak, yatırım yapmanın en klasik yollarından biri. Ancak, 2. el konut piyasasında son dönemde gözlemlenen fahiş fiyatlar, devleti harekete geçirdi. Hükümet, vatandaşın cebini düşündüğünü kanıtlar nitelikte bir adım attı.

Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı son açıklama emlak sektörü için oldukça önemli. Bakanlık, aşırı yüksek fiyatlarla ev satışı yapmaya çalışanlara karşı ciddi yaptırımların uygulanacağını belirtti. Yani artık aşırı fiyatla ev satmaya çalışanlar Ticaret Bakanlığı'nın radarına girecek. Bu kişilerden detaylı bir açıklama talep edilecek ve uygun bir gerekçe sunamayanlara para cezası uygulanacak.

Emlakçılar Odası'ndan çarpıcı açıklamalar

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, konu hakkında katıldığı bir canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Aşa, mevcut para cezalarının artabileceğini, hatta hapis cezasının da gelebileceğini dile getirdi. Yani, fiyatı bir gün önce 2 milyon TL olarak belirleyip sonraki gün 3 veya 3,5 milyona çıkarmak kesinlikle kabul edilebilir bir durum değil. Vatandaşın bu tür fiyat manipülasyonlarına karşı artık daha dikkatli olması gerektiğinin sinyalini aldık.

Bölgesel fiyatlandırma sistemi

Nizamettin Aşa'nın da vurguladığı gibi, yakın zamanda bölgesel fiyatlandırma sistemi de gündemde. Yani, evin konumu, oda sayısı, bina yaşı ve cephesi gibi faktörler göz önüne alınarak bölgesel bir fiyat standardı getirilecek. Bu, vatandaşların rastgele yüksek fiyatlar belirlemesinin önüne geçecek ve piyasa daha dengeli hale gelecek.

İkinci el konut piyasası nasıl etkilenecek?

Ticaret Bakanlığı'nın ve İstanbul Emlakçılar Odası'nın bu açıklamaları sonrası ikinci el konut piyasasında önemli bir döneme giriyoruz. Fahiş fiyatlarla spekülasyon yapmak isteyenlerin eli kolu bağlanacak, vatandaşın cebi korunacak. Yakın zamanda uygulanacak bu cezalar ve bölgesel fiyatlandırma sistemiyle, ikinci el konut piyasasında fahiş fiyat uygulamalarının önüne geçileceği kesin.