Güncel

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığı büyüyor: 'Tahliye' talebine önemli karar

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarına bir yenisi daha eklendi. Gerçekte meydana gelen bir kira davası vakasında kira sözleşmesi onaylandıktan iki ay sonra tahliye taahhütnamesine imzalar atıldı. Kiracı taahhüt gösterdiği sürede evden ayrılmayıp tahliye taahhütnamesinin boş olarak verildiğini söyledi. Mahkemeden ise konuya yönelik çarpıcı bir değerlendirme yapıldı.

Abone Ol

Ev sahibi ve kiracılar arasında meydana gelen olaylar gü geçtikçe şiddetleniyor. Gerçekte meydana gelen bir olayda iki kira davası örneğini Avukat Gizem Gonce, değerlendirmelerde bulunarak, açıkladı.

Bir kira davası örneğinde kiracı 1 yıl içinde iki kez kira bedelini süre sınırı içinde ödemedi ve ev sahibi bu durumdan dolayı iki defa icra takibine başvurdu.

İkinci kira davasında ise kira sözleşmesi sağlandıktan 2 ay sonra kiracı tahliye taahhütnamesini imza atmış oldu. Taahhütnamede bulunan zaman diliminde evden ayrılmayınca taraflar mahkeme yolunu tuttu. Söz konusu kira davalarında mahkemeden dikkat çeken sonuçlar geldi.

"KİRACI USULÜNE UYGUN TEBLİGAT"

Avukat Gizem Gonce’nin konu hakkında şunları paylaştı: “İlk kira davası örneğinde kiracı, kira sözleşmesindeki bedelleri düzenli olarak ödemiyor. 01.04.2016 tarihinde başlayan kira sözleşmesinde aylık kira bedeli 1.500 TL. Aylık kira bedelini kiracı geç ödüyor ve bundan kaynaklı olarak İstanbul Anadolu İcra Dairesi’nde 2023 yılında ödenmeyen kira bedellerinden kaynaklı icra takibi başlatıldı. Kiracıya usulüne uygun tebligat yapıldı. 30 gün içerisinde kiracı ödenmeyen kira bedellerine itirazda bulunmadan kirayı icra dairesine ödeyerek dosyayı kapattı.


Daha öncesinde 2022 yılında da ödenmeyen kira borcundan dolayı kiracıya icra takibi yapılmıştı. Kiracı 30 gün içerisinde kirayı ödeyerek icra dosyasını kapatmıştı. Her ne kadar kiracı ödemeyi yapmış olsa da burada iki kez icra takibi yapılması iki haklı ihtar niteliğindedir. Bu da tahliye şartlarının oluştuğunu göstermektedir.

Burada dosya bilirkişiye gitti. Bilirkişi raporunda davalının kira farklarını ödememesi neticesinde icra takiplerine sebebiyet vermesi üzerine iki haklı ihtarın söz konusu olduğu ve kiracının iki haklı ihtar sebebiyle tahliye şartının oluştuğu tespit edildi.

İCRA TAKİBİ NEDEN YAPILDI?

Burada usulüne uygun olarak kiracıya yapılan icra takiplerinde kiracı her ne kadar 30 gün içinde kirayı ödemiş olsa da bir kira dönemi içerisinde 2 kez kira ödememesinden dolayı icra takibi yapıldığı için mahkemede 2 haklı ihtar nedeniyle taşınmazın tahliyesine karar verildi.

Bir diğer ev sahibi kiracı dava örneğinde ise 1 Ekim 2021 tarihinde taraflar bir kira sözleşmesi imzaladı. Burada aylık kira bedeli 3750 TL olarak belirlenirken, kiracı, kira sözleşmesi yapıldıktan 2 ay sonra (15 Aralık 2021) düzenlenen bir tahliye taahhütnamesi imzaladı. Kiracı 1 Eylül 2023 tarihinde taşınmazı tahliye edeceğini taahhüt etti. Fakat 22 Eylül 2023 tarihi geldiğinde tahliye etmemesinden kaynaklı olarak ev sahibi kiracıya icra takibi başlattı.

"1 AY İÇERİSİNDE YAPILMALIDIR"

İcra takibi tahliye tarihinden itibaren 1 ay içerisinde yapılmalıdır. Ev sahibi 1 ay süre içerisinde bu takibi başlatarak kiracının tahliyesini istedi. Kiracı buna itiraz etti, tahliye taahhütnamesinin geçersiz olduğunu, boş olarak tahliye taahhütnamesi verildiğini iddia etti. Böylelikle icra takibi durduruldu.

"İTİRAZ REDDEDİLDİ"

Sulh hukuk mahkemesinde kiralananın tahliyesi konusunda dava açıldı, gerekli incelemeler yapıldı. Bunun neticesinde mahkemenin vermiş olduğu kararda tahliye taahhütnamesinin kiracıya ait olduğu, usulüne uygun olarak alındığı, tahliye taahhütnamesi için başlatılan icra takibinin 1 ay süre içinde olduğuna karar vererek tahliye taahhütnamesini geçerli saydı. Kiracının yaptığı itiraz reddedildi.

MAHKEMEDEN ÖNEMLİ KARAR!

Kiracı tahliye taahhütnamesinin boş olarak verildiğini gerekçe göstererek itiraz etmişti. Daha önce Yargıtay’ın vermiş olduğu kararlarda ‘boş olarak verilen tahliye taahhütnamesi geçerlidir’ beyanı doğrultusunda itiraz reddedildi. Mahkeme kiracının taşınmasına karar verdi" ifadelerini kullandı.