Güncel

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığına bir yenisi daha eklendi

Kira fiyatlarında son zamanlarda görülen zamlar, ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarına bir yenisini daha ekledi. 1 Eylül tarihinde yürürlüğe geçen, zorunlu arabuluculuk sistemi ile anlaşmazlıklar rahat bir şekilde çözülüyor. Ancak, bu sistem ile sorun yine çözülmezse dava yoluna gidilebilir. İşte detaylar..

Abone Ol

Ev sahibi kiracı anlaşmazlıklarına yönelik farklı konular dikkat çekiyor. En son meydana gelen bir olayda kira sözleşmesi yapmanın ardından ev sahibi tarih yazan yerini doludurmayıp, kiracının haberi olmadan tahliye belgesine imza attırıyor.

KİRACI TAHLİYE SÜRESİ İÇERİSİNDE EVİ TERK ETMİYOR

Kiracı tahliye taahhütnamesinde yer alan tarihe göre evden ayrılmadığı için ev sahibi icra süreci için işlem yapıyor. Kiracı icra takibini kabul etmeyince konu yargıya intikal ediyor. Mahkemeden 6 aylık sür sonunda şaşırtan bir karar geliyor.


Konu hakkında detayları Avukat Gizem Gonce, anlattı. Gonce konuşmasında şu cümleleri kurdu “Bizim müvekkilimiz ev sahibi ve kiracısından tahliye taahhütnamesi alıyor. Kiracı sözleşmenin yapıldığı gün bu tahliye taahhütnamesini almıyor, sözleşmenin yapılmasından sonraki günde alıyor. Tahliye taahhütnamesinde tarih kısmı boş ancak kiracının tahliye taahhütnamesinde imzası var.

'EV SAHİBİ KİRACIYA DAVA AÇIYOR'

Ev sahibi tahliye taahhütnamesine dayalı olarak bir icra takibi yapıyor. Kiracı buna itiraz ediyor. İtiraz olması sebebiyle ev sahibi kiracıya dava açıyor.

Davanın açıldığı tarih 20 Kasım 2023’tür. Burada kiracının yaptığı itirazın tamamen süreci uzatmaya yönelik olduğunu, tahliye taahhütnamesinin geçerli olduğunu, tarihin boş bırakılmasıyla ilgili Yargıtay kararlarının olduğuna dayanarak ev sahibi sulh hukuk mahkemesinde dava açtı.

MAHKEMEDEN BEKLENMEDİK KARAR!

Mahkeme 6 aylık süreçte ikinci duruşmada kiracının tahliyesine karar verdi. Tahliye taahhütnamesinin geçerli olması sebebiyle kiracının tahliyesine karar verildi.


‘İSTİNAFA AÇIK BİR KARAR’

Bu şu nedenle önemli: Normalde tahliye taahhütnamelerine itiraz edildiğinde bunun geçerli olup olmadığı tartışma konusuydu. Bu dosyada tahliye taahhütnamesinin tarih kısmı boş da olsa tahliyenin 6 ay içerisinde geçerli kabul edilmesine karar verildi. Elbette bu karar istinafa açık bir karar. Kiracının kararı istinafa götürme hakkı mevcut.

‘YARGITAY VE GENEL MAHKEMELER GEÇERSİZ SAYIYOR’

Kira sözleşmesi yapıldıktan sonra bu tahliye taahhütnamesi imzalanıyor. Genel itibarıyla kira sözleşmesi ile birlikte imzalanan tahliye taahhütnamelerini Yargıtay ve yerel mahkemeler geçersiz kabul ediyor. Burada ev sahibi tahliye taahhütnamesini sözleşme yapıldıktan sonra eksiksiz olarak tahliye edeceğini beyan ederek tahliye taahhütnamesini imzalıyor.

'İTİRAZ İPTALİNE KARAR VERDİ'

Süre dolduğunda kiracı evden çıkmayarak süreci uzatmak için icra takibine itiraz ediyor. Kiracının itiraz etmesiyle ev sahibi 2023 yılı Kasım ayında sulh hukuk mahkemesinde tahliye taahhütnamesine itiraz sebebiyle tahliye talepli itirazın iptali ve tahliyenin kabulü talepli dava açtı. 2024 yılı Mayıs ayında sulh hukuk mahkemesi tahliye taahhütnamesinin geçerli olduğuna ve itirazın iptaline karar verdi.” şeklinde değerlendirdi.