e-Devlet üzerinden emlakçı yetkilendirme zorunluluğu

Konut satışlarında, e-Devlet üzerinden emlakçı yetkilendirilmesi zorunlu hale geliyor. Bakan Bolat, “Bu düzenleme ile ilan sitelerinde gördüğünüz ilanların hiçbiri tüketiciyi aldatmaya yönelik olmayacak. Konut satacak kişi e-Devlet üzerinden gayrimenkulünü seçerek emlakçıyı yetkilendirecek, yetkilendirilmiş emlakçılar bu satışlara aracılık edecekler” dedi. Böylece, sahte ilanların önüne geçilecek ve internet üzerinden konut dolandırıcılığı ile fiyat manipülasyonları engellenecek.

İlanlar doğrulanmış olacak

Yeni düzenlemeye göre, emlakçılar sadece yetkilendirildikleri ilanları siteye girebilecek. Kişiler, kendi konutları ya da birinci derece akrabalarına ait konutlar dışındaki evler için emlakçı yetkilendiremeyecek. 15 Eylül’de yürürlüğe girecek uygulama ilk etapta hibrit uygulanacak, yılbaşından itibaren ise tüm ilanlar doğrulanmış olarak çıkmak zorunda kalacak.

Kira fiyatlarında da düşüş bekleniyor

Bakan Bolat, “Bu kiraların da düşmesine sebebiyet verecek. Çünkü kirada olmayan daireler, sanki kiralıkmış gibi sahte ilanlarla fiyatları şişiriliyor ve internet sitelerinde spekülasyon yapılıyordu. Biz bunun önüne geçerek gerçek ilanlarla piyasanın doğrulanmasını sağlayacağız” şeklinde konuştu.

Otomobil sektöründe de benzer düzenleme

Otomobil piyasasında da benzer bir düzenleme eylül ayı sonunda devreye girecek. Böylece, araç satışlarında da dolandırıcılık ve fiyat manipülasyonlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Ekonomide dengelenme süreci

Bakan Bolat, son dönemdeki düzenlemelerin fiyat artışlarının kontrol altına alınmasında etkili olduğunu belirtti. “Fahiş artışların yaşanmadığı bir 2-3 ay yaşıyoruz. Dezenflasyon süreci Haziran’dan itibaren ekonomide ve piyasalarda etkisini gösteriyor. Dolayısıyla dış ticarette bu tedbirleri etkili bir şekilde uyguluyoruz” dedi. İstihdam rakamlarının artmasıyla, işsizlik oranının yüzde 8,4’e gerilediğini de vurgulayan Bolat, “Enflasyonu düşürme politikalarının somut sonuçlarını görmeye başlıyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP'den Açıklama: Özgür Özel’in Katılımı Sağlık Durumuna Bağlı! 'Ayağında Kırık Var' CHP'den Açıklama: Özgür Özel’in Katılımı Sağlık Durumuna Bağlı! 'Ayağında Kırık Var'

İç talep azalıyor, ihracat artıyor

Bakan Bolat, kredi imkanlarının sıkılaşması ve yüksek fiyatlara yönelik tüketici tepkisiyle iç talebin azaldığını, bunun da fiyat artırma eğilimini törpülediğini belirtti. Enflasyon düştükçe ihracata yönelişin artacağını dile getiren Bolat, “İç pazardaki talep azalması satıcılarımızı, üreticilerimizi dış pazarlarda yeni ihracat fırsatları, imkanları kovalamaya sevk edecek. Bu etkileri önümüzdeki aylarda göreceğiz” dedi.

Yeni düzenlemelerin hem emlak hem de otomobil piyasasında fiyat istikrarını sağlaması ve tüketiciyi koruması bekleniyor. Hükümet, bu adımlarla dolandırıcılık ve manipülasyonların önüne geçmeyi amaçlıyor.