Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası, birçok sigortalının yaş şartı olmaksızın emekli olmasını sağladı. Ancak, 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanlar bu fırsatı kaçırdı ve yeni emeklilik yolları arayışına girdi. 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanlar için kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş ve 7 bin gün prim şartı geçerli. Ancak, yasalar bu grubun daha erken emekli olabilmesi için bazı fırsatlar sunuyor.

O İlde Halk Ekmek Fiyatlarına Zam Geldi! İşte Yeni Fiyatlar O İlde Halk Ekmek Fiyatlarına Zam Geldi! İşte Yeni Fiyatlar

Erkekler için askerlik borçlanması

Erkek çalışanlar, askerlik sürelerini borçlanarak hem yaşlarını geriye çekebilir hem de prim günlerini artırabilir. Askerlik süresi borçlanması, sigortalı olunmadan önce yapılan askerlik süresi kadar sigorta giriş tarihini geriye çekiyor ve bu durum, emeklilik yaşını öne çekiyor. Böylece en az 1 yıl önce emeklilik mümkün olabiliyor.

Kadın çalışanlar için çocuk borçlanması

Kadın çalışanlar ise çocukları üzerinden prim kazanma imkanına sahip. Her çocuk için borçlanma imkanı sunuluyor ve bu durum, 3 çocuk için toplamda 2160 gün, yani 6 yıl kazandırıyor. Bu da, çocukları sigortadan önce doğmuş olan annelerin erken emekli olabilmesini sağlıyor. Örneğin, 3 çocuğu olan bir anne, 6 yıl erken emeklilik hakkı kazanabiliyor.