Güncel

Filistin İçin Korkunç İddia! ABD ve BAE Gazze’ye Paralı Asker Göndermeyi Planlıyor

ABD ve BAE, Gazze'de İsrailli rehineleri kurtarmak ve Hamas liderlerini hedef almak amacıyla paralı asker göndermeyi değerlendiriyor

Abone Ol

Uluslararası savunma yayın organı Defense One, Gazze ile ilgili endişe verici bir iddia ortaya attı.

ABD Savunma Bakanlığı'yla (Pentagon) yakın ilişkileri olan gazeteci David Ignatius'un ve istihbarat kaynaklarının bilgilerine dayanan bir analizde, Gazze'de İsrailli rehinelerin kurtarılması, Hamas liderlerinin tespit edilmesi ve hava saldırılarının yol açtığı can kaybını azaltmak amacıyla "korkunç bir planın" devreye sokulabileceği öne sürüldü.

Bu plan kapsamında ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yetkilileri, Gazze'ye özel operasyonlar için paralı asker göndermeyi değerlendiriyor. Ancak ABD'li paralı askeri şirketlerin geçmişi, Afganistan ve Irak savaşlarındaki katliam ve savaş suçlarıyla dolu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, bu öneriye karşı çıkıyor. Gazze'ye paralı asker gönderilmesi fikri, İsrail ordusunun Hamas'ın elindeki rehinelere ve liderlere ulaşamaması sonrasında gündeme geldi. Paralı askerlerin ateşkes sonrası Gazze'de kalmaları planlanıyor.

ABD askeri yetkilileri, gelecekteki büyük çatışmalara hızlı ve etkili bir şekilde müdahale edebilmek için bu askerleri kullanmayı düşünüyor ancak Dışişleri Bakanlığı bu fikri reddediyor.

ABD'li paralı askeri şirketler, geçmişte işledikleri suçlarla tanınıyor. Örneğin, Irak'taki Ebu Gureyb Cezaevi'nde işkencelerin sorumlu şirketlerinden CACI ve Blackwater (şu an Academi olarak biliniyor) hafızalarda kalıyor. Blackwater, Bağdat'ta sivillere ateş açmış, DynCorp ise kadınlara zorla tecavüz etmişti. Bu şirketlerin Afganistan'daki suçları da insan hakları örgütleri tarafından belgelenmiş olmasına rağmen, yargı önüne çıkarılmamışlar.

Paralı askeri şirketlerin denetimi ve ödeme kaynakları hakkında belirsizlikler mevcut. Ayrıca, bu şirketler ABD ordusunun komuta hiyerarşisine ve askeri kanunlarına tabi olmadıkları için, ordunun direktiflerini dinlememeleri ve kendi finansal çıkarlarını ön planda tutmaları Amerikan diplomatlarını endişelendiriyor.