Forbes'un raporuna göre, Türkiye ve Yunanistan, Ukrayna veya başka bir ülkeye Rus yapımı stratejik hava savunma füze sistemleri transfer etmeyi her türlü baskıya karşı reddediyor.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, AB'nin baskısına rağmen eski S-300 füzelerini Ukrayna'ya göndermeyi reddetti. Bu karar, AB hükümetlerinin Yunanistan ve İspanya'ya Ukrayna'ya hava savunma sistemleri gönderme çağrısının ardından geldi. Miçotakis, Girit'te konuşlu S-300 füzelerinin Ukrayna'ya transfer edilmesi olasılığını reddederken, Yunanistan'ın füze savunma stratejisini belirgin bir şekilde vurguladı.

ABD yetkilileri ise Türkiye'yi S-400'leri aktive etmemesi konusunda zamanında çok ısrar etti ve Ankara'nın sistemi tamamen kaldırması gerektiğini söylemişlerdi.

Emekliye Ek Zamda Son Dakika Gelişmesi! Emekliye Ek Zamda Son Dakika Gelişmesi!

Türkiye, S-400'leri Ukrayna'ya gönderme talebine ise karşı çıkmıştı. Öte yandan, Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya karşı yaz aylarında başlatmayı planladığı operasyon öncesinde S-400'leri Irak sınırına konuşlandıracağı iddia ediliyor. Bu, Türkiye'nin S-400'leri ilk kez operasyonel olarak kullanacağı anlamına gelecek.

Türkiye ve Yunanistan'ın füze sistemleri konusundaki farklı yaklaşımları dikkate alındığında, Türkiye'nin S-400'leri PKK'ya karşı kullanma olasılığı ön plana çıkıyor. Türkiye, Rusya'dan 120'den fazla uzun menzilli füze ile iki S-400 taburu satın alırken, Yunanistan'ın ise 32 rampası için 175 füze bulunuyor. Bu durum, bölgedeki güvenlik dinamiklerinde önemli bir etken olarak değerlendiriliyor.