genel

2024 Asgari Ücreti Belirleme Süreci Başladı! Peki Asgari Ücret Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı?

Türkiye'de milyonlarca işçiyi ilgilendiren bir gelişme olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme süreci başladı.

Abone Ol

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme süreci başladı. Şu anki asgari ücret, brüt 6 bin 471 lira olarak uygulanmakta, vergi ve kesintiler düştüğünde ise net 5 bin 500 lira 35 kuruşa denk gelmektedir. Bu ücretle geçinen yaklaşık 16.7 milyon çalışanın %38'i asgari ücretli durumunda bulunuyor.

1- Asgari ücret nedir? Asgari ücret, işçilere temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek düzeyde ödenen bir ücrettir. İlk kez 1890'da Avustralya ve Yeni Zelanda'da uygulanmış, daha sonra dünya genelinde emeği koruyan bir standarda dönüşmüştür.

2- Mevcut asgari ücret ne kadar ve kimleri ilgilendiriyor? Mevcut asgari ücret, brüt 6 bin 471 lira olarak belirlenmiş olup, vergi ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruşa denk gelmektedir. Türkiye'de yaklaşık 16.7 milyon çalışanın %38'i asgari ücretle geçinmektedir.

3- Asgari ücret hangi kalemleri etkileyecek? Asgari ücret, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri gibi birçok kalemi etkilemektedir.

4- Asgari ücret nasıl belirleniyor? Asgari ücret, 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenir. Komisyon, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşur ve yeni asgari ücreti belirlemek için yılda dört kez toplanır.

5- Asgari Ücret Komisyonu ne zaman toplanacak? Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısı 11 Aralık Pazartesi günü saat 14.00'te yapılacak. Toplantılar, aralık ayında gerçekleşecek ve hedef, ay sonuna kadar kararı açıklamaktır