genel

2024'ün En Önemli Teknolojik Gelişmeleri Hangileri Olacak?

Teknolojik gelişmeler evreninde 2023 muhtemelen üretken yapay zekanın (Generative AI) büyük ilgi uyandırdığı yıl olarak geride kalacak. 2024 bu teknolojilerin daha kuvvetli ve gelişmiş oldukları yıl olarak tarihe geçebilir. İşte ayrıntılar..

Abone Ol

Bilgisayarların her geçen gün yenilendiği sanata ve makalelere, üretken yapay zeka sistemleri mükemmel olmasa da, çabuk bir şekilde çeşitli içerikler üreterek, bazı endüstri ve iş kolları için temel bir kullanım oldu.

Microsoft`un da desteğiyle ChatGPT`nin 2022 sonundaki lansmanıyla önemli konumlarda yer aldığı alanda çok sayıda yeni rakipler kendini gösterdi.

Bu kısımdaki en önemli yeniliklerden biri de bu ay Google`ın çatı şirketi Alphabet`in, Google`ın sohbet botu ve arama motoru dahil çeşitli ürünlerine entegre edilecek Gemini adlı yapay zeka modelini sunmasıydı.

Alphabet Gemini`ın ChatGPT`nin son güncellemesinden daha iyi performans sunduğu öne sürülüyor 

Fakat ChatGPT`nin yapımcısı OpenAI her zaman düzenlendiğini ifade ediyor. Yazılımın daha güçlü bir versiyonunun 2024`te geleceğini tahmin ediliyor.

Kasım ayında yapılan bir yazılım geliştirici konferansında OpenAI CEO`su Sam Altman, "Bugünkü lansmanımız, sizin için asıl yaptığımız ürüne kıyasla oldukça farklı görünebilir" ifadelerini kullandı.

Öt yandan yatırımcılar, yeni büyük oyuncuyu bulma ümidiyle endüstriye para harcamayı sürdürüyor.

Özel yatırım analizlerini not eden PicthBook`a göre risk sermayesi firmaları üretken yapay zeka girişimlerine Eylül sonu itibarıyla 21,4 milyar dolar yatırım yaptı. Kıyas için 2022`de yapılan toplam yatırım miktarı 5,1 milyar dolardı.

Veriler ve gelişmeler, dünyada da yaygınlaşmakta olan elektrikli ve hibrit otomobillerin, Türkiye otomobil pazarından aldığı payın yükselmeye devam ettiğine ve daha da yükseleceğine belirtiyor.

2024 yılı, elektrikli araçların otomobil pazarındaki varlığını daha da belli etmesine öncülük edebilir.

Çok fazla büyük otomobil üreticisi, elektrikli araç portföyünü genişletmek için büyük adımlar atıyor. Ayrıca, yeni oyuncuların piyasaya girişi ve yerel üretim tesislerinin artması, bu segmentin büyümesine katkı sağlıyor.

İnsansı robotlar gelecek yıl daha kullanışlı hale gelebilir. Tesla mühendisleri Optimus adlı insansı robotlarının yakın gelecekte temel fabrika işlerini yapacağını umuyor.

Bu ayın başında paylaşılan bir videoda, Optimus`un önceki makineden daha hafif, yeni ellere sahip ve yeni motorlarla çalışan en son sürümü olarak yer alıyordu

Tesla`nın insansı robotlar konusunda çok sayıda rakibi var. Bazı firmalar halen günlük işleri öğrenen robotları yazılımını yapıyor.

Amazon, depolarında insansı robotları deniyor. Digit adı verilen robot hareket edebiliyor, tutabiliyor ve nesnelerle insan gibi etkileşim sağlayabilir.