genel

Ağız kokusu bilmediğimiz hangi hastalıkların işareti olabilir?

Abone Ol

Ağız kokusu, ağız içi veya ağız dışı kaynaklı olabilir. Bazı durumlarda yetersiz plak kontrolü, periodontal hastalık, diş çürüklerinde aşırı bakteri üremesi veya ağız kuruluğu ve kıllı dil nedeniyle ağızda kötü koku ortaya çıkabilir.

Ağız kokusuna üst solunum yolu enfeksiyonları, karaciğer veya böbrek yetmezliği ve şeker hastalığı gibi sistemik bozukluklara neden olabileceği gibi ayrıca diş problemlerinden mide kanserine kadar geniş bir yelpazede de hastalık göstergesi olabilir.

Mide kanseri ile ağız kokusu arasındaki ilişki nasıldır? Mide kanseri durumlarındaki ağız kokusu, mide kanaması, mide ülseri (mide ölü doku), mide duvar hareketlerinin bozulması ve ilerlemiş hastalık durumunda ağız kokusuna yol açabilir.

Mide kanserlerindeki ağız kokusu, diğer ağız kokusu nedenlerine göre daha yoğun hissedilebilir. Fakat her ağız kokusu durumunda 'Mide kanseri mi oldum?' diye düşünmek doğru değildir.

Mide kanserindeki ağız kokusu ilerlemiş mide kanserleri durumunda çoğunlukla görülür. Ağız kokusu ile birlikte kilo kaybı, bulantı kusma, siyah renkli dışkılama ve tedaviye yanıt vermeyen mide ağrısı durumlarında bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.