YUMURTA
Yumurta özellikle çocukluk çağında çok görülebilen bir alerjidir. Yumurtanın beyazına olan alerji, sarısına olan alerjiden daha fazla görülmektedir. En çok da yumurta beyazında bulunan ovoalbumin , ovotransferrin , konalbumin gibi maddeler alerjendir. Yumurtaya alerjisi olan bireyler içeriğinde yumurta bulunan tüm gıdalardan uzak durmak zorundadır.
BALIK
Özellikle balıklar yüksek kalitede protein içerdiğinden beslenmede önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda gıda alerjilerinde en önemli etmen olarak görülmektedir. Balık ve deniz ürünleri alerjisi yaş ilerledikçe azalmaktadır.
SÜT
İnek sütünün içerisinde yaklaşık 20 farklı alerjen protein yapısı vardır. İnek sütüne bağlı olarak ortaya çıkan reaksiyonlar ve semptomlar ortalama olarak yaşamın ilk 3 ayında oluşmaktadır ve genellikle 2,3 yaşlarında ortadan kalkmaktadır. İnek sütüne alerjisi olan bireyler yalnızca sütten değil süt ve süt ürünlerinden yani tereyağ,yoğurt,margarin,peynir , muhallebi vs den de uzak durmak zorundadır.
YER FISTIĞI VE YAĞLI TOHUMLAR
Tüm yağlı tohumlular genellikle yenildiğinde kendini belli eder fakat badem, kestane ve fıstık bazen sadece soluma yoluyla bile alerjiye sebebiyet verebilmektedir.Bu nedenle tüketirken dikkatli olunmalıdır.
SOYA FASÜLYESİ
Soya fasülyesi de baklagiller grubuna girmektedir ve baklagiller yaklaşık olarak dünyada üretilen tüm bitkilerin %27' sini oluşturmaktadır. Baklagillerin yapısında fitokimyasal maddeler, proteinler, bol miktarda posa ,düşük seviyede doymamış yağ asitleri ve mikrobesin elementleri yer almaktadır.
Soya fasülyesinin içerdiği alerjen sayısı yer fıstığına nispeten daha azdır. Baklagiller dünyanın farklı yerlerinde farklı ısıl işlemlere maruz kalırlar , ısıtma, kavurma, kızartma, kaynatma, düdüklü tencere de pişirme gibi. Ve bu ısıl işlem sonucunda alerjen yapıları azalmaktadır. Tabi bu azalma oranı baklagillerin içerdiği yapılara göre türüne göre değişmektedir.
BAHARATLAR
Ülkemizde birçok aromatik bitki bulunmaktadır. İnsanlığın en eski zamanlarından beri bitkiler tedavide kullanılmaya devam edilmektedir. Zerdeçal , dereotu, karabiber,kimyon, anason,kekik, ebegümeci,nane, kırmızı biber, kakule, Hindistan cevizi, adaçayı, kişniş , tarçın, kereviz tohumu, haşhaş gibi baharatlar alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. En fazla alerjen içerenlerden biri hardaldır. Karabiber ise solunum yolunu etkileyebilcek reaksiyonlara sebebiyet verir. Tarçın , nane , hindistan cevizi yağı ise deride alerjik reaksiyonlara sebep olur.
BUĞDAY
Maalesef beslenmemizde bol miktarda bulunan buğdayda bazen alerjik olabilmektedir. Buğday alerjisi en çok çocuklarda görülmektedir. Belirtileri bazen hafif bazende ağır olabilmektedir. Reaksiyonların ve semptomların yaşanmaması için buğday ve buğday ürünleri tüketilmemelidir. Alışverişlerde etiket içeriğinin incelenmesi gerekmektedir. Yani , kepek, ekmek , bulgur, makarna, erişte, bisküvi, kraker, kurabiye, pasta, un, malt ve malt unu içeren yiyecekler ,nişasta glüten ve glüten içeren tüm besinler diyetinden uzak tutulmalıdır.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Kamudanhaber sitemize
abone olun.