genel

Android kullanıcıları dikkat! Popüler uygulama zararlı yazılıma dönüştü! Eğer yüklüyse hemen silin!

Abone Ol

Bazı uygulamalar en başta zararsız ve oldukça işe yarar görünebilir, ancak paylaşılan yeni bir rapor bu durumun değişebileceğini ve kullanıcıların dikkatli olması gerektiğini belirtiyor. Android cephesinde milyonlarca indirilme sayısına sahip bir uygulamanın içeriğinde malware yani zararlı yazılım bulundu. Peki bu uygulama nedir? İşte detaylar...

Yeni yayınlanan bir rapora göre Lavabird Ltd. tarafından geliştirilen Barcode Scanner (Barkod Tarayıcı) uygulamasında zarar yazılım tespit edildi. Ücretsiz olan bu uygulama adından da belli olduğu üzere barkodları ve QR kodlarının taranmasını sağlıyor. Fakat bunu yaparken alt tarafta başka işler gerçekleştiriyor. Ücretsiz olan uygulamalar genellikle reklam SDK'larını kullanır, ancak bu durum Barcode Scanner için geçerli değil.

Uygulamanın yeni güncellemesi, Barcode Scanner'a kötü amaçlı kod satırları ekledi. Bir güvenlik firması ise bunun trojan olduğunu çıkardı. Verilen bilgilere göre bu kod "Android/Trojan.HiddenAds.AdQR" şeklinde geçiyor. Raporda ayrıca bu kodun tespit edilmemek için gizlenme yeteneğine sahip olduğu belirtildi.

Peki söz konusu zararlı yazılım ne yapıyor? Otomatik olarak web tarayıcısını açıyor. Sahte web sitelerine yönlendirme yaparak, kötü amaçlı uygulamaların yüklenmesini sağlıyor. Bu da kullanıcıların değerli bilgilerinin çalınmasına fırsat sağlıyor.

Barcode Scanner'da zararlı yazılım bulunmadan önce popüler bir uygulamaydı ve 73 binden fazla yorumla birlikte 4 yıldızlı derecelendirmeye sahipti. Play Store'da yazanlara göre uygulamaya şimdiye kadar 10 milyondan fazla kullanıcı tarafından yüklenmiş. Ancak güvenlik uzmanlarının trojani bulması ve Google'a haber vermesiyle birlikte Barcode Scanner Play Store'dan kaldırıldı.

Açık olmak gerekirse zararlı uygulamaların Play Store'da olması alışılmadık bir durum değil. Geçmiş dönemde Play Store'da bulunan zararlı içeriğe sahip uygumaların haberlerini sizlerle paylaşmıştık. Ancak Google bu durumu azaltmak için güvenlik katmanları oluşturdu ve kontroller yapıyor. Bu güvenlik bazı zamanlar yeterli olmasa da, gözden kaçan uygulamalar olsa da, bir uygulamanın aniden truva ayına yani trojane dönüştürülmesi hemen fark edilecek bir durum değil. Eğer telefonunuzda Barcode Scanner ismindeki uygulama yüklüyse silin. Zararlı uygulamalardan kaçınmak için güvenlik ve antivirüs uygulamalarını kullanmanızı sizlere tavsiye ederiz.