genel

Antidepresan etkisi gösteren bitkiler

Günlük yaşam ritüelimizde ev, iş, aile derken aslında pek çok faktör bizi etkileyerek stres olmamıza sebep oluyor. En güzel vakitler olan akşam saatlerinde ise bitkilerin antidepresan özellikleri bizi bir miktarda da olsa rahatlatıp daha iyi ve kaliteli bir uyku sağlasa çok iyi olmaz mı? Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgi verdi.

Abone Ol

Papatya Kas gevşetici özelliğiyle mide kaslarını rahatlatır, şişkinlik ve hazımsızlık çekenler için birebirdir.

Kendinizi aşırı gergin, uykusuz ve yorgun hissettiğinizde kaslarda gevşeme sağlayarak rahatlamış olacaksınız. Papatya çayından sonra rahat ve derin bir uykuya hazır olun.

Melisa Avusturya'da sindirim problemleri dahil safra, karaciğer ve sinir sistemi bozuklukların tedavisi ve semptomların hafifletilmesinde kullanılmaktadır. Melisadan farklı olarak limonlu melisa adında farklı bir cins bitki de bulunuyor, bu melisa ile karıştırılmamalı.

Yapılan çalışmalar limonlu melisanın içeriğindeki maddeler sayesinde vücudu rahatlatıp, sinir sistemine etki ederek rahatlama sağladığı ve uykuya dalmayı kolaylaştırdığı yönünde.

Lavanta Lavantayı koklamanın bile rahatlık sağladığını biliyor muydunuz? İçeriğindeki uçucu yağlar sayesinde kaslarınız gevşetiyor, sinirlerde rahatlama sağlıyor.

Çok yoğun aromaya sahip olduğundan az miktarda kullanılması öneriliyor. Hazırladığınız papatya veya melisa çayının içine küçük bir yaprağını koymanız yeterli olacaktır.

Kedi otu Latince adı "valeriana officinalis" olan kediotu içeriğinde yüzden fazla aktif madde bulunduruyor. Bu aktif maddelerin kişileri sakinleştirdiği, anksiyeteyi azalttığı, uyku problemi çekenler için etkili olduğu yapılan çalışmalarda kanıtlandı.

Uykuya dalma sürecini hızlandırıp, uyku zamanı ve kalitesini artırıyor. 'Doğal antidepresan' olarak adlandırılan, kökünün ve yapraklarının kullanıldığı bu bitki aynı zamanda kan basıncını düşürüp kasları da gevşetiyor.

Sarı kantaron Adından da anlaşılacağı üzere sarı çiçekleri olan bu bitki, stres ve yorgunluk çekenlerin başvuracağı bir diğer seçenek. İçeriğinde bulunan 'hyperisin' denilen madde sayesinde mutluluk hormonu salgılanmasına yardımcı olarak psikoloji üzerinde rahatlatıcı etki yaratabiliyor.

Ancak ne olursa olsun ilaç kullanan kişilerin uzman kişilere sormadan bu yollara başvurmaması önemli. Aşırı kullanımına bağlı olarak baş dönmesi, mide bulantısı ve yorgunluk hissi ortaya çıkabilir.