genel

Aracı olan herkesi ilgilendiriyor! Ucuz sigorta nasıl yapılır? İşte cevabı...

Abone Ol

Yasal zorunluluk nedeniyle trafiğe çıkan her araç sahibinin zorunlu trafik sigortasını yaptırması gerekiyor. Ucuz şekilde aracınızı nasıl sigorta yaptıracağınızı detayları ile derledik. 2017 yılından itibaren araçlara trafik sigortası yapılmasında basamak sistemi uygulanmaya başlandı. Buna göre ilk defa araç alacak kişiler 4. basamaktan başlıyorlar. Bu, nötr denilen hiçbir indirim ve zammın uygulanmadığı basamaktır. Eğer ilk yıl bir kazaya karıştıysanız 3. basamağa düşüp %50 zamlı, ikinci yıl karıştıysanız 2. basamağa düşüp 0, üçüncü yıl bir kazaya karıştıysanız 0 zamlı sigorta ücreti ödüyorsunuz.

Zorunlu trafik sigortasında tavan uygulaması bulunuyor. Yani, üst sınırı geçmemek kaydıyla bütün sigorta şirketlerinden fiyat alarak, karşılaştırma yapabilirsiniz. Kaskoda ise durum farklıdır. Belirlenen teminatlara bağlı olarak fiyat değişiyor.

Zorunlu trafik sigortasında teminatlar belirlidir. Teminat ekleme veya çıkarma gibi bir durumunuz bulunmuyor. Yani, teminata bağlı olarak sigorta ücretinde bir indirim söz konusu olmuyor. 2020 yılı itibariyle maddi hasarlarda araç başına 41.000, kişi başına 82.000; sağlık giderlerinde, sakatlanma ve ölüm durumlarında kişi başına 410.000, kaza başına 2.050.000 TL tazminat teminatı bulunuyor.

Maddi hasar teminatı trafiğe çıkan her türlü aracı kapsıyor. Diğer teminatlar ise otomobil ve taksileri kapsıyor.

Ucuza trafik sigortası nasıl yaptırabilirsiniz? 2017 yılı itibariyle tavan ve 7 basamaklı sigorta uygulaması geldiği için, her sigorta şirketi aynı araç için aynı fiyatı çıkarmıyor. Bu nedenle, olabildiğince sigorta şirketinden fiyat almalısınız.

Hasarsızlık indiriminden yararlanabilirsiniz 2017 yılından itibaren araçlara trafik sigortası yapılmasında basamak sistemi uygulanmaya başlandı. Buna göre ilk defa araç alacak kişiler 4. basamaktan başlıyorlar. Bu, nötr denilen hiçbir indirim ve zammın uygulanmadığı basamaktır.

Aracınızla ilk yıl hiçbir kazaya karışmadığınızda ikinci yıl 5. basamağa yükseliyorsunuz ve indirim alıyorsunuz. Üçüncü yıl da kazaya karışmadığınızda 6. basamağa yükselip, %30, dördüncü yıl da kazaya karışmadığınızda 7. basamağa çıkıp %45 indirim alıyorsunuz.

Eğer ilk yıl bir kazaya karıştıysanız 3. basamağa düşüp %50 zamlı, ikinci yıl karıştıysanız 2. basamağa düşüp 0, üçüncü yıl bir kazaya karıştıysanız 0 zamlı sigorta ücreti ödüyorsunuz.

Bu nedenle herhangi küçük kazalara karıştığınızda, karşı tarafla anlaşma yoluna gitmeniz en doğrusudur. Eğer sigortayı devreye sokarsanız bulunduğunuz basamaktan bir alt seviyeye düşeceğinizi unutmayın. Hasarsızlık indiriminden düzenli olarak yararlanmak istiyorsanız, poliçenin bitiş tarihini geciktirmeyip, zamanında yenilemeniz en doğrusudur.

Ucuz sigorta için aracın plakasını değiştirin Aracın kayıtlı olduğu il zorunlu trafik sigortası primleri hesaplanırken önemli bir rol oynuyor.

Bunun nedeni aracın trafiğe çıktığı şehirdeki trafik yoğunluğunun kaza riski ile doğru orantılı olmasından ileri geliyor.

Bu nedenle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana gibi illerde zorunlu trafik sigortası primleri diğer illere göre daha yüksektir.

Araç alırken plakasını da göz önünde bulundurabilirsiniz. Veya hangi durum sizin için daha karlıysa ya plakayı değiştirirsiniz veya olduğu gibi bırakabilirsiniz.

Sigorta şirketlerini takip edin Belirlediğiniz sigorta şirketlerinin internet sayfalarından bilgilerinizi girerek, size özel teklifleri alabilirsiniz.

Bazı sigorta şirketleri emniyet, askeri, öğretmen, doktor gibi meslek gruplarına özel indirimler yapıyor.

Bunları ve ara sıra hazırlanan özel ürünleri takip edebilirsiniz.