genel

Asgari Ücret Belirleme Süreci Hızla Devam Ediyor, İşte Masada ki O Rakamlar...

Türkiye'de 7 milyondan fazla çalışanı etkileyen yeni asgari ücret belirleme süreci hızla devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 11 Aralık'ta gerçekleştirdiği ilk toplantının ardından ikinci toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda düzenledi. ancak, bu toplantıda taraflar henüz belirli bir rakam üzerinde anlaşmaya varamadı.

Abone Ol

Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, 2. toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, TÜİK'in, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın görüşleri alındıktan sonra henüz net bir sonuca ulaşılamadığını belirtti.

Ağar, görüşmelerin hızla devam edeceğini ve kısa süre içinde mutabakata varılarak sonlandırılmasını umduklarını ifade etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, komisyonun ilk toplantısının açılışında, 2024 yılı asgari ücretinin sosyal diyalog ve istişare yoluyla belirlenerek ekonomiyi büyütecek, çalışanların gelirlerini enflasyona karşı koruyacak bir noktada olacağını söyledi.

Bakan Işıkhan, işçi ve işverenlerin mutabakatıyla asgari ücretin tespit edilmesini hedeflediklerini vurguladı.

Asgari ücret sürecine ilişkin bilgi veren AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu ise, enflasyona karşı dirençli bir perspektif çerçevesinde asgari ücretin belirleneceğini ifade etti. Üçüncü görüşmenin önümüzdeki hafta yapılacağını ve aralık ayı içinde asgari ücretin belirleneceğini belirtti.

Yeni asgari ücretin 29 Aralık Cuma günü öğleden önce açıklanması beklenirken, şu anki asgari ücret 11 bin 402 lira düzeyinde uygulanıyor. Bu süreçte, çalışanların enflasyona ezdirilmemesi ve ekonominin güçlendirilmesi ön planda tutuluyor.

Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar ise şu şekilde: Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira Yüzde 55'lik zamda 17 bin 673 lira