genel

Bağışıklığı artıran gıdalar hakkında inanmayı bırakmanız gereken 7 efsane..

Abone Ol

Tam 1 yıldır tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs pandemisinde adından en çok söz ettiren şey, bağışıklık oldu. Hatta bağışıklığı güçlendirme konusunda etrafımızda duyduğunuz tüketmeniz gereken besinler, takviyeler konusunda epey kafamız karıştı. Peki, gerçekten bağışıklığı artırdığı söylenen pek çok şey anlatıldığı gibi faydalı mı? C vitamini, çinko, kara mürver, beta glukan, ekinezya… Bağışıklık sistemini güçlendirici beslenme alışkanlıklarıyla ilgili en popüler efsaneleri sizin için derledik. İşte uzman görüşleriyle çürütülen 7 efsane (Kaynak:Pembenar)

1. C vitamini takviyelerini ikiye katlamak bağışıklık sistemini güçlendirir Uluslararası Gıda Bilgi Konseyi’ne göre C vitamini bağışıklığı güçlü tutmak için önemli bir besin. Ancak yapılan araştırmalar takviye şeklinde çok yüksek dozda C vitamini almanın, soğuk algınlığı veya başka bir hastalıkla mücadele söz konusu olduğunda bize hiçbir faydası olmadığını gösterdi.

Çünkü bu durumlarda vücudumuz sadece birkaç yüz miligram C vitamini emebiliyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu günlük C vitamini miktarı yetişkin kadınlar için günde 75 miligram, yetişkin erkekler için de günde 90 miligram olarak belirlenmiştir. Bundan fazlası alınmışsa idrarla atılıyor.

2. Süper besinler her şeye iyi gelir Sağlıklı beslenmek, bağışıklık sistemimizin tam kapasite çalışması için şart. Ancak onu sihirli bir şekilde destekleyecek süper yiyecek yok. Uzmanlar bunun yerine daha fazla meyve ve sebze tüketmeye odaklanmayı öneriyor.

Her renk grubundan besinler tüketmek, bağışıklık sisteminde kilit rol oynayan A, C ve E gibi birçok vitamin ve minerali vücuda almayı sağlar. Bu meyve ve sebzeleri taze, dondurulmuş, konserve şeklinde temin edebilirsiniz.

3. Bağışıklığı artıran tek besin turunçgillerdir Bu doğru değil! Limon, portakal ve greyfurt gibi turunçgiller, bağışıklığın güç kaynağı olan C vitamini için lezzetli, değerli kaynaklardır, evet. Ancak hastalıklara karşı bağışıklık sistemini destekleyebilecek ve aynı zamanda iyileşmeyi kolaylaştıracak tek yiyecek bunlar değil. Kırmızı biber, sarımsak, havuç ve tavuk suyu çorba da vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına büyük katkı sunan besinler arasında yer alıyor.

4. Bağışıklık sadece besinler ve vitaminler ile güçlendirilir Doğru yiyecekler ve vitaminlerle örülmüş bir beslenme biçimi, güçlü bir bağışıklık sistemi için olmazsa olmaz. Ancak yaşam tarzına dair diğer faktör de önemli bir role sahiptir. Peki, iyi beslenmenin yanı sıra başka neler yapabiliriz?

Uykunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini biliyor muydunuz? Yeterince dinlenmediğimizde sadece yorgun hissetmekle kalmayız, vücudumuz da strese girerek iltihaplanmaya neden olan hastalıklarla mücadele etmekte zorlanır.

Elinizden geldiğince stresi en aza indirmek için uğraşın. Meditasyon ve yoga gibi rahatlatıcı yollara başvurarak, sevdiklerinizle düzenli görüntülü görüşmeler yaparak bunu sağlayabilirsiniz.

Egzersiz, sağlığımızı korumak ve bağışıklığımızı artırmak için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri. Stresi azalttığı gibi enfeksiyonlara yakalanma olasılığını da düşürür.

Alkol ve sigara bağışıklığın çalışma düzenini bozar. Araştırmalar, sigara dumanının grip gibi virüslerle etkileşime girerek akciğer hasarına ve iltihaplanmaya neden olabileceğini ve sigara içenler için grip belirtilerini kötüleştirdiğini ortaya koymuştur. Yine alkol de vücudun virüslere karşı olan savaşında bağışıklığın tepkisini azaltıyor.

5. Ekinezya, beta glukan, kara mürver, reishi ve diğer bağışıklık güçlendirici takviyeler herkes için iyidir Bitkisel takviyelerin bağışıklık desteği konusunda sunabileceği çok şey olsa da herkese uyan tek bir yaklaşım sunmuyorlar. Otoimmün hastalıklar dahil olmak üzere birtakım kronik hastalıklara sahip olanlar, bu konuda eğitim almış fitoterapi uzmanlarından, doktorlardan mutlaka bilgi almalı. Unutmayın, birçok insana iyi gelmesi size de faydalı olacağı anlamına gelmez.

6. Sadece C vitamini ve çinko gibi vitaminler bağışıklık sistemini destekler Esas olarak gerçek gıdalardan oluşan, çeşitli ve dengeli bir beslenme planı, takviyelerden her zaman daha değerlidir. C vitamini ve çinko önemli vitaminler olmasına rağmen sağlıklı beslenmediğiniz sürece geçici olarak etkilerden faydalanabilirsiniz.

Ayrıca doktorunuza danışarak bu tür takviyeleri kullanmanın en doğrusu olduğunu bilin. Mesela uzun süreli fazla çinko alımı bağışıklığı düşürüp sizi istenmedik şekilde olumsuz etkileyebilir.

7. Taze meyveler ve sebzeler, bağışıklığı destekleyen besinleri sağlamada konserve veya dondurulmuş gıdalardan daha iyidir Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Genel Koordinatörü, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, gıdaların besin değerlerini kaybetmeden tüketilmesinde ve sağlıklı bir şekilde saklanmasında en güvenilir yollardan birinin dondurma işlemi olduğunu söylüyor.

Akdağ "En iyi dondurma işlemi ise aslında marketlerden satın aldığımız dondurulmuş gıdalara uygulanan 'Tek Tek Hızlı Dondurma' IQF (Individual Quick Freezing) yöntemiyle yapılandır.

Hatta yapılan bilimsel araştırmalar, dondurulmuş meyve ve sebzelerdeki besin değerinin tazelerden bile daha yüksek olduğunu gösteriyor. Çünkü taze ürünler, tarladan sofraya ulaştığı süre içerisinde besin değerinin bir kısmını kaybetmiş oluyor" diyor.