İnsan sağlığı için oldukça etkili olan besinler bazı kişilerde alerji etkisine neden olabileceğini biliyor muydunuz? Peki besin alerjisi nedir ve belirtileri nelerdir? Alerjiye neden olan besinler hangileridir? Özellikle süt ve meyvelerin neden olduğu besin alerjisi ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bayram ayında normalin iki katı artan alerjik vakalarla ilgili uzmanlar uyarılarda bulunuyor.Sizler için merak edilen besin alerjisi hakkında merak edilenleri araştırdık. Haberin detayında...
Her gün tüketilen besinlerin içerdikleri vitaminlere karşı bağışıklık sistemi, harekete geçer. Bu durum yetişkinlere oranla çocuklarda daha fazla yaşanır. Buna da tıp litaretüründe besin alerji denir. Alerji vücutta çeşitli nedenlerden ötürü kendini farklı gösterir. Ancak her besin alerjisi aynı şiddette değildir. Bağışıklık sisteminin önceden zayıf olması ve kişilerin hastalıklara daha yatkın olması alerjinin şiddet oranını değiştirir. Besin alerjilerinin temelini proteinler oluşturur. Bağışıklık proteinlere karşı harekete geçer. Besin alerjisi birçok farklı belirtilerle ortaya çıkar. Kişinin yaşam kalitesini düşürür. Yaş fark etmeksizin görülen besin alerjisi çocuk yaşta kendini belli eder. Ancak bazı kadınlarda o güne kadar görülmeyen besin alerjisi hamilelik sürecinde ortaya çıkabilir. Besin alerjisinin tanısı deri ve kan testleri ile yapılır. Bu testler sonucunda uzman doktor hastanın hangi vitaminlere yönelik bağışıklığın harekete geçtiği tespit edilir. Bazen testeler tam sonuç vermediğinden akabinden besin karşılaştırması yapılarak kesin sonuca ulaşılmaya çalışılır.
RAMAZANDA BESİN ALERJİSİNE DİKKAT! Gıda alerjisi yani besin alerjisi özellikle bayramlarda yaşanma olasılığı artar. Nedeni ise bayramda artan ikramlardan kaynaklanıyor. Uzmanlar tatlı ve şeker tüketimin artığı bu günler konusunda uyarılarda bulunuyor. Central Hospital’dan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mübeccel Akman, Ramazan sonrası vücudun dengesinin bozulduğunu bu yüzden bağışıklığın bazı besinlerdeki vitamin ve minerallere karşı reaksiyona geçtiğinin altını çizdi. Birden artan besin tüketimi her yaştan kişide görülebilir alerjiye neden olur.
Özellikle bayram şekerlerinin içerisindeki katkı maddeleri ve tatlandırıcıların alerjiyi artırabileceğini vurgulayan Akman, "Bayramların vazgeçilmez yiyeceği olan baklava ve kadayıf gibi şerbetli tatlılarda kullanılan yapay tatlandırıcılar gıda alerjisine zemin hazırlar. Hazır gıdalarda bulunan yağ, karbonhidrat ve protein gibi besin öğeleri haricinde gıda katkı maddelerinin de olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca bu tatlıların içerisine konulan fıstık, fındık ve ceviz gibi ürünlerin alerjik etkisi de oldukça fazladır. Aynı durum çikolata, şekerleme ve lokum gibi yiyecekler için de geçerlidir. Çikolata içeriğinde bulunan kakao ve diğer katkı maddeleri sebebiyle aşırı miktarda yenildiğinde alerjiye neden olabilir. Bu tarz şekerli besinlerin tüketiminde dikkat edilmezse tatlıya alerjisi olmayan ya da alerjik bir bünyeye sahip olmayan sağlıklı kişiler de olumsuz etkilenebilir. Hatta bazı besinler erken çocukluk döneminde alerjik reaksiyonlara sebep olurken bazıları ise hayat boyu devam edebilir. Bu sebeple bayram tatlıları alınırken içeriği belli olmayan ve hijyenik bir ortamda hazırlanmayan hiçbir ürün alınmamalıdır" ifadelerini kullandı.
BESİN ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR? - Cilt yüzeyinde kızarıklık, kaşıntı ve dökülme - Sinüslerin tıkanması ile nefes almakta zorlanma - Damak yüzeyinde kızarıklık ve kaşınma - Gözlerin kızarması ve sulanması - Göğüs kafesinde ağrı ve nefes alırken hırıltı gelmesi - Bozulan besinlerin sindirimde kanlı ishale neden olması - Kan basıncının düşmesi ile tansiyon düşüklüğü - Baş dönmesi, kalp çarpıntısı ve bayılma gibi durumlarla kendini gösterir.
ALERJİYE NEDEN OLAN BESİNLER HANGİLERİDİR? YUMURTA Tehlikeli bir alerjiye neden olabilir. İçerdiği proteinler bağışıklığı zayıflatarak anafilaksi adı verilen yaşamı tehdit eden alerjiye neden olur.
MAYA Yemeklerin kabarmasında kullanılan maya, nadiren görülen ancak tehlikeli bir alerji türüdür. Karbonhidratlı besinlerde görülen maya alerjisini anlamak için sabah poğaça veya simit tüketildikten sonra yorgunluk hissi verir.
YER FISTIĞI Yer fıstığı ilk tüketilir tüketilmez şiddetli dudak kaşıntısına neden olabilir. Daha sonra damak şişmesi olarak devam eden belirtiler gösterir. Yer fıstığı genellikle çocuklarda sıklıkla görülür. Ancak sonradan da ortaya çıkabilir.
ÇİLEK Nadiren görülen çilek alerjisi çocuklukta görülür. İlerleyen yaşlarda atlatılabilir. Ancak atlatılmadığında ciddi sorunlara neden olabileceğinden kişilerin dikkat etmesi gerekir.
ÇİKOLATA İçeriğinde süt ve yumurta barındırdığından laktoz alerjisine neden olur. Çikolata alerjisi yaygındır. Belirtileri çok şiddetli geçmez. Hatanın az miktarda tüketmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Kamudanhaber sitemize
abone olun.