genel

Besin Değeri Yüksek Gıda: B Vitamini, Demir, Kalsiyum ve Daha Fazlası! Peyniri Gölgesinde Bıraktı

Nagari adlı bir madde kullanılarak lor haline getirilen tofu, yüksek emilimli proteinler açısından oldukça zengin bir besindir. Tofu, vitamin ve mineral bakımından da zengindir ve diğer birçok yiyeceğe göre sindirimi daha kolaydır. Peynirin tahtını sallayan bu besin, çeşitli sağlık alanlarında önemli etkiler gösteriyor.

Abone Ol

Tofu, basit anlamıyla soya fasulyesi lorudur. Yoğunlaştırılan soya sütünün ısıtılması, ayrılması ve şekil verilmesiyle elde edilir. Bu popüler soya bazlı yiyeceğin 2 bin yılı aşan bir geçmişi var. Diyetisyen Kristen Carli, tofunun diğer malzemelerin lezzetini kolayca emeceğini belirterek besinin çok yönlü kullanımına değindi. İşte tofuyu kullanmanız için bazı sebepler.

Lif açısından zengin bir yiyecek olan tofu, sindirimi ve genel bağırsak sağlığını destekleyebilir. Lif, genel düzenliliği teşvik ederek sindirim sürecine yardımcı olurken aynı zamanda bağırsak mikrobiyomunda yaşayan sağlıklı bakterileri beslemek için bir prebiyotik görevi üstlenir.

2016 yılındaki bir çalışmada soyanın biyomdaki bifidobakteri ve laktobasil bakteri popülasyonlarını artırdığı bulundu. Gelişen mikrobiyom iyi bir sindirim ve genel bağırsak sağlığıyla oldukça bağlantılı. Ek olarak 2020'de yapılan bir çalışmada ise tofunun iltihabı azaltmaya ve bu bağırsak faydalarını artırmaya yardımcı olduğu belirtiliyor.

Metabolizma için birebir Tofu'da bulunan protein, lif ve sağlıklı yağlar sindirimi yavaşlatmada etkili bir rol oynar. Genel olarak kan şekerini yönetmek istiyorsanız tofu tüketebilirsiniz. Özellikle tip 2 diyabet gibi metabolik bozukluklara sahip olan kişiler için etkili bir destek olacaktır.

Bağışıklık güçleniyor A,B vitamini, bakır, çinko, selenyum ve bitki bileşikleri açısından zengindir. Tüm bu mikro besinler, vücuttaki iltihapla savaşmak ve bağışıklık fonksiyonlarını desteklemek için çalışan koruyuculardır. Diyetisyen Carli, tofudaki maddelerin meme, prostat ve kolorektal kanser türlerini azalttığını belirtti.

Dokuyu onarıyor Carli, "Tofu, tüm temel amino asitleri içerdiği için eksiksiz bitki bazlı protein olması bakımından zengindir" diyor. Bu protein içeriği, kaslar, saçlar, tırnaklar, hayati organlar ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok dokuyu onarmada etkili olabiliyor.

Kemikleri güçlendiriyor Ayrıca tofudaki demir, hücrelerimize oksijen iletmek için kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin üreterek bu faydayı daha da artırır. Tofudaki yüksek kalsiyum seviyesi, peynirin pabucunu dama atacak kadar etkili. Ayrıca magnezyum ve fosfor da zengin olduğu besinlerden bazıları. Bu üç mineral, sağlıklı kemik gelişimini ve kemik mineral yoğunluğunu desteklemek için birleşir.

Beyin sağlığı Yapılan bazı araştırmalara göre soya, daha iyi bir beyin sağlığına teşvik ediyor. 2020 yılındaki bir meta-analize göre, soyanın içinde bulunan bitki bileşiği yetişkinler için gelişmiş bilişsel işlevle ilişkilendiriliyor.

Menopoz semptomları Diyetisyenlere göre tofuda bulunan soya, kadınlarda menopoz semptomlarını hafifletiyor. Araştırmalara göre de tofu tüketimi kemik yoğunluğu ve kilo yönetimine iyi geliyor. Ayrıca bu yiyecek, göz sağlığını en iyi durumda tutmaya çalışıyor.