genel

Beyaz un yerine kullanabileceğiniz 11 doğal un

Abone Ol

Son yıllarda rafine beyaz un tüketimi birçok kişi tarafından tercih edilmemeye başlandı. Onun yerine doğal besinlerden üretilen unlar daha fazla tüketiliyor. Beyaz unun çabuk bozulmaması tohum kısmı işlenmiyor ve bu da unun besin değerini düşürüyor. Alternatif olarak satılan doğal unlar ise besin değerleriyle sağlığımıza pek çok fayda sağlıyor. İşte beyaz un yerine kullanabileceğiniz 11 doğal ve sağlıklı un...

Badem unu Öğütülmüş bademlerden yapılan badem unu, geleneksel beyaz una benzer bir dokusu olduğu için kek, pasta ve kurabiye yapımlarında kolaylıkla kullanılabilir. Çeyrek fincan badem unu, günlük B ve E vitamini ihtiyacının %40'ını karşılar. Glutene duyarlı olanlar için mükemmel bir alternatiftir. İçerisinde yüksek miktarda kalsiyum ve demir bulunur. Sindirim sistemini düzenler. Tok tuttuğu için diyetlerin vazgeçilmezidir.Bu mükemmel un ile ekmek bile hazırlayabilirsiniz.

Kestane unu Bir diğer sağlıklı un alternatifi ise kestane unu. Kestanelerin kurutulup öğütülmesiyle hazırlanan kestane unu özellikle İtalyan mutfağında "tatlı un"olarak bilinir. Glutensiz olan bu un çölyak hastaları için de ideal bir besin kaynağıdır. Yüksek miktarda B vitamini, demir ve fosfat içerir. Düşük yağ içeriğine sahiptir. Makarna, ekmek yapımı, çorbalar, pasta, kek ve kurabiye gibi birçok alanda kullanılır.

Kinoa unu Son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkan kinoa unu sağlıklı unlar arasında yerini almış durumda. Mineral, vitamin ve protein bakımından zengin olan kinoa unu, oranıyla sindirim sistemini düzenliyor. Gluten içermediğinden neredeyse tüm hamur işlerinde kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Hindistan cevizi unu Hindistan cevizi unu, buğday ununa oranla daha sağlıklıdır. Düşük karbonhidrat içermesi nedeniyle ve glutensiz olması nedeniyle birçok kişi tarafındantercih edilir. Kan şekeri seviyesini düzenler, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Özellikle kilo vermek isteyenler için idealdir. Hindistan cevizi unu, hem tatlılarda hem de tuzlu yiyeceklerde kullanılabiliyor. Kek, kurabiye, krep veya ekmekleri bu un ile yapabilirsiniz. Hindistan cevizi unu diğer unlar kadar yoğun değildir ve hamur kıvamını alması biraz zordur. Bu yüzden yapacağınız yiyeceklerde her zaman başarılı sağlamanız mümkün olmayabilir. Unun bağlayıcı olması ve kıvam alması için yumurta kullanmalısınız.

Karabuğday unu Uzun süre tok tutan karabuğday unu yüksek oranda protein ve vitamin içerir. İçinde gluten olmadığı için sıklıkla tercih edilen unlar arasındadır. Kalp ve zihinsağlığına birçok faydası vardır. Karabuğday ununu özellikle ekmek, poğaça gibi hamur işlerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Keçiboynuzu unu Keçiboynuzu unu yağ bakımından düşük oranlara sahiptir ve içerisinde çözülebilir birçok lif vardır. Bu lif tipi bağırsak fonksiyonlarınızı düzenlemeye ve kanınızdaki kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Bu unu rafine şeker kullanmak istemediğiniz kek, pasta, kurabiye vb. hamur işlerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Nohut unu Protein bakımından çok güçlü olan nohut unu lifler açısından da zengin olduğu için hem sindirim hem de kalp sağlığını yakından ilgilendirir. Nohut unu; Hindistan, Pakistan gibi Güney Asya ülkelerinin mutfaklarında sıklıkla kullanılıyor. Nohut ununu yine birçok hamur işinde kullanabilirsiniz. Ekmek, poğaça gibi daha çok tuzlu hamur işlerine çok yakışacaktır.

Mercimek unu Mercimek unu 12 saat suda bekletilerek aktive ediliyor. Daha sonra fırın tepsisinde kurutulup mutfak robotunda çekiliyor. Mercimek unu, içinde mercimek gibi bir malzeme kullanıldığı için genel olarak tuzlu tariflerde kullanılıyor. Ekmekten makarnaya, poğaçadan krebe, krakerden pizzaya birçok tuzlu hamur işi tarifinde kullanabileceğiniz gibi kek, kurabiye, brownie, bisküvi gibi birçok tatlı hamur işi tarifinde de kullanabilirsiniz.Glutensiz olmasının yanı sıra besin lifi bakımından zengin olduğundan uzun süre tok tutuyor. Bu özelliğiyle zayıflamaya yardımcı oluyor. Özellikle glutensiz beslenmeyi tercih edenler için de mükemmel alternatif.

Soya unu Soya fasulyesinin kavrulup öğütülmesiyle ortaya çıkan soya unu yüksek miktarda B vitamini ve demir içerir. Yağlı ve yağsız çeşitleriyle satılır. Kötü kolesterolseviyesini azaltıyor ve kas gelişimine katkı sağlıyor. Özellikle spor yapanlar tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Tüm hamur işlerinde, çorbalarda ve yemeklerde kullanabilirsiniz.

Tam buğday unu Beyaz un yerine tercih edilen tam buğday unu içerisinde gluten barındırsa da beyaz undan daha sağlıklıdır. Tam buğday unu üretilirken, içeriğinde kepek, rüşeym (tohumun büyümesini ve filizlenmesini sağlayan bölüm) ve protein gibi yüksek besin değerlerini korumaya devam ediyor. Dinç ve enerjik hissettiriyor, kan şekerinikontrol eder ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Tüm ekmek tariflerinde ve hamur işlerinde kullanabilirsiniz.

Yulaf unu Glutenli veya glutensiz olarak satılan yulaf unu da beyaz un yerine çok tercih edilir. Sindirim sistemini düzenleyen ve lif bakımından zengin olan yulaf ununu yapmak için yulafları mutfak robotundan geçirip elde edebilirsiniz. Kurabiye, kek, ekmek ve daha birçok hamur işi yapımında kullanabilirsiniz.