genel

Beyin sağlığı için en önemli besinler! Hepsi hafızayı geliştiriyor..

Abone Ol

Doğal yiyecekler ve dengeli beslenme beyin sağlığını olumlu etkiliyor. Uzmanlar beyni iyi besleyerek daha verimli çalışmasının sağlanabileceği ve olası hastalıkların önlenebileceğini söylüyor. Peki beyin sağlığına iyi gelen besinler neler? Hangi besinler hafızayı güçlendiriyor?

İşte beyin sağlığında önemli rol oynayan o besinler...

Dr. Mehmet Öz öneriyor... Bilişsel gerilemeleri 2.5 yıla kadar yavaşlatmak, hastalıkların riskini azaltmak doğru beslenmeyle mümkün. Üstelik genetik yatkınlığınız olsa bile! Peki yapılan son araştırmalara göre alzheimer riskini azaltmak için hangi besinleri tüketmeliyiz?

Yapılan yeni araştırmalar, sağlıklı ve stratejik bir beslenme planının hem beyninizi korumada hem de demans ve alzheimer gibi hastalıklardan korunmada etkili bir rol oynadığını gösteriyor. Üstelik genetik risk faktörü taşıyan kişiler için bile potansiyel fayda sağlayan önemli besinler mevcut...

Singapur’daki bir çalışma çayın bilişsel bozuklukların gelişme riskini düşürdüğünü gösterdi. Alzheimer’a genetik yatkınlığı olanlarda bile risk yüzde 86’ya kadar azalıyor.

Çaydaki antioksidanlar beyni ‘nörodejenerasyondan’ ve damar hasarından koruyor.

Kahvaltıların vazgeçilmezi yumurta, özellikle de sarısı, sağlıklı bir beyin için gerekli besin maddeleriyle dolu. Finlandiya’da yapılan bir çalışma yumurta yemenin bilişsel fonksiyonlarda bazı ilerlemelere yardımcı olabileceğini gösterdi.

Omega-3 yağ asitleri, sağlıklı beyin yapısı ve fonksiyonu için hayati...

Çalışmalara göre, omega-3 yağ asitleri aynı zamanda alzheimer açısından en yüksek genetik riski taşıyan kişilerde bile işe yarıyor.

Ançüez, ringa, somon gibi omega-3 zengini besinler tüketmek önemli.

Yapılan araştırmalar yabanmersini tüketen kadınların bilişsel gerilemelerini 2.5 yıla kadar yavaşlatabileceğini gösterdi.

Bir başka çalışma 16 hafta, günde en az bir defa, 190 gram yabanmersinine denk dondurularak kurutulmuş yabanmersini tozu tüketenlerde hafızada ilerleme olduğunu kanıtladı.

Beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri genetik yatkınlığınız olsa bile alzheimer hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur.

Uzmanlar aralıklı orucu denemenizi öneriyor. Çünkü uzun açlık süreleri kilo verdirmenin yanı sıra beyninize dinlenme fırsatı tanır.

Özellikle akşam yemeği ve kahvaltı arasındaki uzun açlık alzheimer riskinizi yüzde 50’ye kadar azaltabilir. Ancak beslenme şeklinizi değiştirmeden, herhangi bir diyete başlamadan önce mutlaka lisanslı bir diyetisyene veya doktorunuza danışın.