genel

Bilim insanları tespit etti: Mars uzaya 'su sızdırıyor'

Abone Ol

Bilim insanları iki çalışma sonucunda değişen mevsimler ve fırtınalar nedeniyle Mars'ın uzaya su sızdırdığını tespit etti. Kızıl Gezegen olarak adlandırılan Mars'ta bir zamanlar su bulunduğu görüşü yaygın ancak son olarak iki bilim insanı yaptıkları araştırmada Mars'ın halen tuttuğu az miktarda suyun uzaya sızdığını tespit etti.

Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırma Enstitüsü'nde araştırmacı olan Anna Fedorova ve Fransa'daki Laboratoire Atmospheres Observation Spatiales'da bilim insanı olan Jean-Yves Chaufray Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) verilerini kullanarak bir çalışma gerçekleştirdi.

Fedorova çalışmaya ilişkin, "8 Mars yılı boyunca incelenmemiş olan yerden 100 kilometre yukarıya kadar atmosferdeki su buharını çalıştık" dedi.

Bir Mars yılı, yaklaşık iki Dünya yılına denk geliyor. NTV'deki habere göre Mars'ın Güneş'e yakınlığına göre atmosferdeki su buharının seviyesi değişiyor. Kızıl Gezegen'in Güneş'e en yakın olduğu nokta 333 milyon kilometre mesafede. Araştırma sonuçlarına göre Mars bu noktaya geldiğinde yerden 90 kilometre yükseklikte su buharı tespit edildi. En uzak noktada ise bu yükseklik 60 kilometreye düştü.

Mars'ın Dünya gibi atmosferini etrafında tutmaya yetecek bir yerçekimi bulunmuyor. Bu nedenle gezegen geçen milyonlarca yılda kuraklaştı.