genel

Bulaşık yıkarken yaptığımız 7 kritik hata!

Abone Ol

Bulaşıklarımızı ister makinede ister elde yıkayalım, pek çoğumuz bulaşık yıkarken çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilecek bazı hatalar yapıyoruz. İşte farkında olmadan bulaşık yıkarken yapılan 7 temizlik hatası.. 1. Kirli bir lavabo veya bulaşık makinesinde yıkamak Bulaşıklarınızı yıkadığınız lavaboyu veya bulaşık makinesini temizlemeyi unutursanız ne olur? Lavabo ve bulaşık makinenizin zaman zaman temizlenmesi gerekiyor, aksi takdirde bulaşıklarınızı eskisinden daha kirli hale getireceksiniz. Lavabo veya bulaşık makinesinde bulunan mikroplar bulaşıklarınıza bulaşacak ve er ya da geç hastalanmanıza neden olacaktır.

Lavabonuzu, bulaşıklarınızı yıkadıktan sonra her gün karbonat ve sirke veya sirke ve tuz ile temizleyerek mikroplardan kurtulabilirsiniz. Bulaşık makinenizi temizlemek için, antibakteriyel madde görevi gören sirke ile doldurulmuş bir tabakla en sıcak ayarda boş çalıştırın. Haftada bir kez yapın.

2. Çok fazla deterjan kullanmak Bulaşıkları yıkamak için çok fazla deterjan kullanmak, birçok insanın yaptığı bir başka büyük hatadır. Bulaşıkları elde yıkarken çok fazla sabun kullanmak, onları durulamak için fazladan su kullanmanız gerekeceği anlamına gelir. Bu, su israfından başka bir şey değil. Bulaşık makinesi kullanıyorsanız, çok fazla deterjan bulaşıklarınızın bulanık görünmesine neden olabilir. Bu da deterjanın düzgün şekilde durulanmadığı anlamına gelir. Sonunda servis ettiğiniz yiyeceğe ve nihayetinde ağzınıza gelir.

Bulaşıkları düzgün bir şekilde temizlemek için sıcak su ile az bir miktar deterjan fazlasıyla yeterlidir. Ayrıca, ilaca dirençli süper böceklerin oluşmasına katkıda bulunabileceklerinden, ağartıcı, triklosan veya diğer sert antiseptikler içeren sabun veya deterjanlardan kaçınmalısınız.

3. Yemek atıklarını akıtmadan yıkamak Bulaşıkların üzerinde yemek parçacıklarının olması çok yaygındır, ancak bulaşıkları bu durumda bulaşık makinesine koymak iyi bir fikir değildir. Yiyecekleri bulaşık makinesine koymadan önce tabaklarınızdan sıyırmak çok önemlidir. Bu, makinenin işini daha verimli ve etkili bir şekilde yapmasına yardımcı olacaktır.

Ayrıca, bakteri ve diğer mikropların makinenin içinde büyümesini önleyecek ve makinenin temiz kalmasına yardımcı olacaktır. Bulaşıkları elde yıkıyor olsanız bile, yıkama suyunda daha fazla kir ve mikrop toplanmasını engelleyecektir.

4. Kirli sünger kullanmak Kirli bir sünger kullanmak, çoğumuzun yaptığı başka bir bulaşık yıkama hatasıdır. Bulaşıklarınızı yıkamak için kullandığınız sünger, mikroplar için bir üreme alanıdır. Nemli sünger işiniz bittikten sonra mikrop ve bakteri toplamaya başlar.

Bu nedenle süngerlerinizi her kullanımdan sonra antibakteriyel sabunla yıkamalı ve kuruması için bir süre güneşte bırakarak mümkün olduğunca temiz ve kuru tutmaya çalışın. Veya nemli süngerinizi 30 saniye mikrodalgaya da koyabilirsiniz.

5. Havluları yıkamamak Bulaşıklarınızı elde yıkıyorsanız kurutmak için muhtemelen havlu kullanıyorsunuzdur. Havlu kullanmak iyi bir fikir ancak havlu nemliyse veya temiz değilse yine büyük bir hata yapıyorsunuz demektir. Ellerinizi veya tezgahı kurulamak için kullandığınız havluyu bulaşıkları kurulamak için kullanmamalısınız. Bulaşıkları kurulamak için daima ayrı bir havlu kullanmalı ve her kullanımdan sonra yıkayıp kurutmalısınız.

6. Bulaşık makinesini fazla doldurmak Bulaşık makinenize çok fazla bulaşık koyma alışkanlığınız varsa, bunu yapmaktan kaçınmalısınız. En iyi bulaşık makinesi bile birbirine çok yakın tabakları tam olarak temizleyemez. Bulaşık makinesini aşırı yüklemek, makinenin işini düzgün yapamayacağı ve kirli bulaşıklara ve sabun kalıntılarına yol açacağı anlamına gelir.

Ayrıca, bulaşık makinesinde yakın bir şekilde dizdiğiniz kırılgan cam eşyalarınız ve yemek takımlarınız varsa kırılma riskini artırıyorsunuz. Makinenin içinde suyun serbestçe hareket etmesi için her zaman yeterli alan olmalıdır.

7. Bulaşık makinesini yanlış yerleştirmek Birçok kişi bulaşık makinesini yanlış yerleştirme hatasına düşer. Her öğeyi doğru rafa koymalısınız. Bazı bukaşıklar yalnızca bulaşık makinesinin üst rafında yıkanabilir. Örneğin, kaseleri bulaşık makinesinin üst rafına koyup su püskürtücüye doğru çevirmelisiniz. Bardaklar ve büyük kepçeler/servis gereçleri üst rafa; tabaklar, tencereler ve tavalar alt rafa yerleştirilmelidir.