genel

Çalışanına maaş değil, servet ödeyen firmalar

Abone Ol

Herkesin çalışmak için can attığı, çalışanını el üstünde tutup cebini tıka basa dolduran 10 firma.

Maaşına zam istemek, kız istemekten daha zordur. Hele ki eli sıkı bir patronunuz varsa...

Ancak çalışanına bırakın zam istetmeyi, istemediği kadar ödeme yapan bazı firmalar var ki, o firmalarda çalışmak istemeyen yoktur! İşte ülke sınırlarımız içinde çalışanına en çok maaşı ödeyen firmalar...

BİLİŞİM SEKTÖRÜ Bilişim sektörünün genel merkezleri genellikle yurt dışı kaynaklı olduğundan, çalışanlarına dövizi de göz önüne alınca ödenen maaşlar hayli yüksek oluyor. Türkiye'de bilişim denilince ödenen en yüksek maaşı ise Turkcell veriyor. Onu Microsoft, IBM ve HP takip ediyor.

BANKACILIK SEKTÖRÜ İş para yönetmek olunca, iyi kazanıp iyi kazandıran bir sektör. Aslında Türkiye ve dünya çapındaki çoğu banka çalışanlarına hatırı sayılır maaşlar veriyor. Ancak bir kaç özel kuruluş var ki, özellikle genel müdürlük pozisyonunda olan çalışanlarına tabiri caizse deve yüküyle ödemeler yapıyor. Bu sektörün rekor fiyatı Citibank' a ait. Onu HSBC, Finanbanks, İş Bankası ve TEB izliyor.

İNŞAAT SEKTÖRÜ Bu sektörde çalışanlara ödenen maaşlar bir bankacılık sektörü kadar dudak uçuklatmıyor. Yine de bu alanda verilen en iyi maaşı Enka sağlıyor. Onu ise Tekfen ve Gama takipte.

PERAKENDE SEKTÖRÜ Bu sektör akla gelenden çok daha geniş bir çalışma ortamına sahip. Bir çok departman ve görev dağılımı mevcut. Haliyle ödemeler de dalgalanmalar yaşanabiliyor. Yönetim bölümüne geçildiğinde ise bankacılık sektörü gibi rakamlar birer ikişer tırmanmaya başlıyor. Bu sektörün en çok maaşını ise Tezco veriyor. Onun ardından Carrefour ve Shaya Group geliyor.

BEYAZ EŞYA SEKTÖRÜ Beyaz eşya denilince akla gelecek olan isimler her ne kadar uluslararası olsa da, ülkemizde bu sektörde bayrağı çeken yerli firma Arçelik. Onu takipte Bosch, GE ve Siemens var.

İLAÇ SEKTÖRÜ İş dünyası eşittir, rekabet etmek demek. Bu hemen her sektörde geçerli bir tanım. Ancak ilaç sektöründe öyle bir rekabet var ki , takdire şayan. Rakip firmalar bir adım önde olabilmek için gece gündüz çalışıyor. Bu yoğun tempo tabi ki beraberinde nitelikli eleman ihtiyacını doğuruyor. Nitelikli elemanların mutluluğu ve başarısı için ise kesenin ağzını biraz açmak şart. Sektörün en cömert firması, Pfizer. Pazarlama konusunda da sahada hayli yaygın olan bu firmanın hemen arkasında GlaxoSmithKlein ve Novartis yer alıyor.

KİŞİSEL BAKIM SEKTÖRÜ Bu sektörde karşımıza iki dev isim olan Unilever ve P&G çıkıyor. Sadece Türkiye' de değil aktif oldukları tüm ülkelerde diğer firmalara göre ödemelerini ortalamanın oldukça üzerinde tutuyor. Bahsedilen oran ortalama yüzde 40' ın üzerinde .

Firmaların çalışanına sundukları ile çalışanın sağladığı başarı birleşince de bu markaların alanında devleşmesi kaçınılmaz oluyor.