genel

Çiğ tavuğu yıkamak zararlı mı?

Abone Ol

Yiyecekleri tüketmeden önce yıkama alışkanlığımızın olması elbette doğal ve doğru bir durumdur. Ancak konu çiğ tavuk olunca durum farklı olabiliyor. Tavuğu pişirmeden önce yıkamanın yarardan çok zararı bulunuyor. Nasıl mı?

'Kampilobakter' denilen bakteriden bahsetmek gerekiyor. Besin zehirlenmelerine neden olan bu bakteri, özellikle çiğ tavukta bulunuyor.

Tavuğu yıkadığınızda eti bu bakterilerden temizlediğinizi düşünebilirsiniz. Ancak su damlacıkları bakteriyi ellerinizden tezgahınıza, pişirme gereçlerinizden kıyafetlerinize kadar yayılmasına neden oluyor. NHS UK'in araştırmasına göre su damlacıkları her yönde 50 cm'den uzağa yayılabilir. Besin zehirlenmesi için birkaç kampilobakter yeterlidir.

Bu nedenle uzmanlar tavuğu pişirmeden önce yıkanmasını önermiyor.

Tavuğu pakette saklayın! Bakterilerden kurtulmanın en iyi ve etkili yolu tavuğu ağzı kapalı bir kapta veya pakette saklamak olduğunu söyleyebiliriz. Buzdolabının alt raflarında saklarsanız tavuğun suyunun diğer yiyeceklere sıçrama ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz.

Tavukla işiniz bittikten sonra dikkat etmeniz gereken bir durum daha bulunuyor. Ellerinizi ve tavuğa temas eden kullandığınız gereçlerin tümünü iyice yıkamanız gerekiyor.

Son olarak tavuğun doğru pişirilmesinden bahsetmek gerekirse... Tavuğu yeterince piştiğinden emin olmanız gerekmektedir. Tavuğun içi dışı tamamen pişmeli, pembe kalmamalıdır.