genel

Çilekleri ne renk görüyorsunuz?

Abone Ol

Sosyal medyada hızla yayılan bu fotoğraf yeni bir tartışmayı gündeme getirdi.

Sosyal medyada yeni bir tartışmayı beraberinde getiren bu fotoğraftaki çilekler sizce ne renk?

Japon psikoloji profesörü Akiyoshi Kitaoka'ya göre, aslında fotoğrafta tek bir kırmızı piksel bulunmuyor. Ancak çilek bize yine de kırmızı görünüyor. Çileğin iki renkli yöntemle illüzyona neden olduğunu anlatan Profesör Kitaoka, fotoğrafın mavi-yeşil piksellerinden yapılmış olmasına rağmen, çileğin kırmızı olarak algılandığını söyledi.

Sosyal medya çalkalanıyor bu ilaçlar hangi renk? İlaçların rengi için kimileri kırmızı, mavi kimileri mavi, kırmızı iddiasına çözüm bulamazken bir de her iki ilacı da gri görenler var.

Siz ilaçları hangi renkte görüyorsunuz?

Sosyal medyayı ikiye bölen fotoğraflardan biri de geçmişte paylaşılan elbise fotoğrafıydı. Bir kesim elbiseyi mavi-siyah gördüğünü iddia ederken, diğer kesim bambaşka bir şeyi iddia ediyordu.

Londra Üniversitesi Akademisi'nden nöroloji hocalarından Beau Lotto, “Bazıları elbisenin kendisindeki renklere odaklanıyor. Bazıları elbise ile fon arasındaki farklılığa bakıyor. Ötekiler ise bilgisayar ekranlarındaki renk ile içinde bulunulan odanın rengini hesaba katıyor" şeklinde açıklama yapmıştı.

NEDEN FARKLI GÖRÜYORUZ? Fotoğraftaki elbiseyi farklı renkte görülmesinin nedenleri arasında beynin renkleri algıladığı alandaki süreçler olduğu biliniyor.

Ayrıca LED ekranlı çoğu alette ya da ekranda mavi ışığın çokca kullanılması ve mavi-körlüğü/hissizligi oluşturması da bu farklılığı doğuruyor. Beyin farklı ışık koşullarında, objeleri farklı renkte algılayabiliyor.