Corona için 'çay' açıklaması: Açık ve limonlu için çünkü...
Abone Ol
Evde geçirdiğimiz süre artınca tükettiğimiz çay ve kahve miktarı da arttı. Fazla tüketildiğinde yemeklerden aldığımız vitamin ve minerallerin emilimini olumsuz etkileyen çay ve kahvenin corona virüse karşı bağışıklık sistemimizi de zayıflattığını biliyor muydunuz? İşte "Çay ve kahve nasıl içilmeli?" sorusunun cevabı...
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökçe Bönce, çay ve kahvenin aşırı tüketilmesi halinde yol açacağı sağlık sorunlarına değindi. Bönce, “Çay ve kahve tüketimini azaltmanın yolu su kullanımını artırmaktan geçer. Çay ve kahvenin ana maddesi kafeindir, gün içinde çok fazla kafein tüketmek birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. O yüzden kontrollü içmelerini öneriyorum” diye konuştu.
Fazla kafein tüketiminin zararları nelerdir?
Kafeinin fazla alındığında mineral yoğunluğunda azalmaya neden olduğunu aktaran Bönce, besinlerdeki vitamin ve minerallerin emilimini de olumsuz etkilediğini ifade etti. Bönce, yetersiz vitamin ve mineral alımından dolayı bağışıklık sisteminin de olumsuz etkilendiğini söyledi.
Çay, kahve ne zaman içilmeli?
Besinlerin besleyici ve faydalı özelliklerinden faydalanmak için yemeklerden 1-2 saat sonra çay ya da kahve içmek gerektiğini belirten Bönce, “Özellikle sabah kahvaltılarında besinlerdeki demir emilimini etkilediği için çay içilmesini önermiyorum. Kahvaltının sonunda, açık ve limonlu çay içilebilir. Bu süreçte bağışıklık sisteminin güçlü olması için demire, vitamin ve minerallere çok ihtiyacımız var, depolarımızın dolu olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Günde ne kadar çay-kahve içilmeli?
“Günde 1-2 fincandan fazla kahve içmemek lazım” diyen Bönce, “Kafeinsiz kahve de tüketilebilir fakat kafeini çıkarmak için bazı kimyasal maddeler kullanıldığından bunun da çok fazla içileceği anlamına gelmiyor.
Çok kahve tüketiminin zararları nelerdir?
Fazla kahve tüketimi vücudun susuz kalmasına neden oluyor. Türk kahvesi, espresso veya filtre kahve hiç fark etmiyor hepsinin ayrı kafein miktarı var, günde 150 miligramın altında kalırsak sorun olmaz” dedi.
Hamileyken çay, kahve içilir mi?
Bu dönemde gebelere çay ve kahve tüketmemelerini öneren Gökçe Bönce, “Çünkü düşüğe neden olabilir. Hamile kalmayı düşünen kişilerde de yumurtaları olumsuz etkileyebilir. Çocuklara çay ve kahve önermiyorum.
Aynı zamanda mide rahatsızlığı olan vatandaşlar da kesinlikte tüketmemeli. Ayrıca aşırı çay ve kahve tüketimi migren ataklarını tetikleyebilir. Migren hastalarının da kafeinden uzak durmalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Kamudanhaber sitemize
abone olun.