Coronavirüs bilançosu ağırlaşıyor! Coronavirüs İtalya'ya neden hızlı yayıldı? İşte çarpıcı detaylar...
Abone Ol
Dünya genelinde 200 binin üzerinde vaka tespit edilen coronavirüs salgını ile ilgili son dakika haberler gelmeye devam ediyor. Çin'de ortaya çıkan coronavirüsü 158 ülkeye yayıldı. Ülkeler coronavirüs salgını nedeniyle alarma geçti peş peşe tedbirler almaya devam ediyor. Coronavirüsün ortay açıktığı Çin'den olumlu haberler gelmeye devam ediyor. Japonya'da bilerek virüsü yaymaya çalışan kişi coronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Rusya'dan gelen son dakika habere göre ülkede coronavirüs nedeniyle ilk ölüm gerçekleşti.Avrupa'da ise durum oldukça farklı... Avrupa'da coronavirüsün ilk kez görüldüğü ülke olan İtlaya'da 1 günde 475 kişi hayatını kaybetti. Peki koronavirüs neden hızlı yayıldı? İşte coronavirüs ile ile ilgili çarpıcı detaylar ve coronavirüs salgınında ülke ülke son durum...
Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan coronavirüs salgını ile ilgili son dakika haberler gelmeye devam ediyor. Dünya genelinde 218.824 coronavirüs vakası tespit edilirken 8.810 kişi coronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Çin'nden umutlandıran haberler gelitken Avrupa'da coronavirüs hızla yayılmaya devam ediyor. Avrupa'da coronavirüsün ilk çıktığı yer olan İtalya'da coronavirüs hızla yayılıyor. Peki İtalya'da coronavirüsün hızla yayılmasının nedeni ne? İşte coronavirüs salgını ile ilgili son durum...
Çin'in Wuhan kentinde Aralık 2019'da tespit edilen SARS benzeri yeni tip corona virüs salgını dünya üzerinde günden güne derinleşen bir salgına dönüşmüş durumda. Salgın 162 ülke ve bölgeye yayılırken neredeyse 8 bin insanın ölmesine yol açtı.
Koronavirüs, Çin dışında dünya genelinde de yayılmaya devam ediyor. İtalya'da hızla yayılan virüs, Avrupa'da da vakaların yükselmesine neden oldu. İtalya'da virüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 2 bin 978'e yükselirken; vaka sayısı da 35 bin 713'e çıktı. İtalya'da son 24 saatte, 475 kişi hayatını kaybederken; vaka sayısı 4 bin 207 arttı.
Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan koronavirüs (Kovid-19) bütün dünyayı etkisi altına almıştı. Çin'de koronavirüs ile sevindiren bir gelişme yaşandı. Yapılan açıklamaya göre Çin'de ilk kez ülke içi kaynaklı koronavirüs vakası görülmedi.
Öte yandan corona virüs Çin'de yavaşlarken dünyanın diğer bölgelerinde yayılmaya devam ediyor. Çin'in ardından salgının en etkili olduğu ülke ise İtalya.
NTV'nin haberine göre; Ülkenin kuzeyinde bir ay önce tespit corona virüs, İtalya'da çoğunluğu yaşlı 2 bin 500'den fazla insanın ölümüne neden oldu.
Corona virüs salgınına ilişkin verilere bakıldığında İtalya'da her bir milyon insanın 521'i salgına yakalanmış durumda. Çin'de ise bu sayı 56. Yani nüfus yoğunluğuyla karşılaştırıldığında İtalya'da salgının daha yaygın olduğu görülüyor.
Salgının yayılmasını engellemek için hükümet yetkilileri 9 Mart tarihinde ülke genelinde karantina uygulamasına başladı. Böylece 60 milyon insanın yaşadığı İtalya tamamen karantina uygulayan ilk Avrupa ülkesi oldu.
İTALYA DÜNYANIN EN YAŞLI İKİNCİ ÜLKESİ
Solunum yollarını etkileyen ve nefes darlığına neden olan corona virüste şimdiye kadar elde edilen verilere göre en riskli grup 60 ve üzerindeki yaşlı nüfus. Ülkenin yaş ortalaması 47.3, 65 yaş ve üzeri nüfus toplumun yüzde 23'ünü oluşturuyor.
İtalyan Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre ülkede corona virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin yaş ortalaması 81.
Öte yandan dünyanın en yaşlı ülkesi Japonya'da ise salgın hem İtalya'da olduğu kadar yaygın değil hem ölüm oranı ülkeye göre daha düşük.
Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamalarına göre bunun nedeni Tokyo yönetiminin hızlı bir şekilde geniş çaplı testlere ve sıkı seyahat kontrollerine başlaması.
GENÇLER VE YAŞLILAR BİRLİKTE YAŞIYOR
Avrupa ve ABD'de yaşlılar için bakımevi uygulaması yaygınken İtalya'nın bu konuda da farklılaştığı belirtiliyor.
Araştırmalara göre İtalya'da yaşlı nüfusun çoğunluğu ailesiyle yaşıyor. Bu insanların bakımları yakın çevresi tarafından sağlanıyor.
Salgının etki altına aldığı Lombardy bölgesinde de ülkenin geri kalanı gibi gençlerin, büyükleriyle beraber yaşadığı belirtiliyor. Bu etkileşim nedeniyle dışarıdaki hayata karışan genç nüfusun corona virüsün sessizce bölgede yayılmasına katkı sağladığı düşünülüyor.
YETERSİZ SAĞLIK SİSTEMİ
İtalya'da sağlık harcamalarına ayrılan para bütçenin yüzde 6,8'ini oluşturuyor. Bu oranın Avrupa'daki diğer ülkelerin altında olduğu belirtiliyor.
Time dergisine konuşan Lombardy bölgesinde yaşlılara yönelik bir sağlık birimde çalışan Lorenzo Casani, "Düzenli olarak yapılan kesintiler şimdiki asıl problem. Hazır değildik, insanlara bakacak yeterince doktorumuz yoktu ve bir pandemi için oluşturulmuş organize bir planımız yoktu" ifadelerini kullandı.
Lombardy'deki sağlık yetkilileri ülke ekonomisinin yüzde 20'sini sağlayan bölgede hiçbir hastanede boş yatak kalmadığını belirtiliyor.
Casani sağlık sisteminde yaşanan sorunları anlatırken; Kimin hayatta kalıp kimin kalmayacağına dair korkunç bir tercih yapmak zorunda kalıyoruz. Yoğun bakım ünitelerinde yeterince yer yok. Kimin solunum cihazı alacağına kimse ihtiyaç duyduğu bakımı vereceğimize karar vermek zorunda kalıyoruz.
VİRÜS ÇOK GEÇ TESPİT EDİLDİ
Uzmanlar İtalya'da virüsün geç tespit edildiğini düşüyor. Ülkede corona vürüsü vakaları Şubat ayının ortasında görülmüştü ancak uzmanlara göre Covid-19 ülkeye tahmin edilenden çok daha önce geldi ve ülkede sessizce yayıldı.
TÜRK UZMANLARA TAVSİYE
Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve 150'den fazla ülkeye yayılan koronavirüs salgını her geçen gün can almaya devam ediyor. İtalya'nın önde gelen ve saygın mikrobiyoloji ve viroloji profesörlerinden Roberto Burioni, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile ilgili Türk uzmanlara tavsiyelerde bulundu..
Virüsün en çok İtalya nüfusunun yüzde 23'lük kesimini oluşturan 65 yaş üstündeki yaşlı kesimi etkilediğini bildiren Burioni "İtalya'da hayatını kaybedenlerin sayısı çok yüksek çünkü bizim ülkemizde yaşlılar fazla" dedi.
Ülkesindeki yaşlıların son derece sosyal bir hayatı olduğunu dile getiren Profesör Burioni "Evden çıkıp, geziyorlar sosyal aktivitelere katılıyorlar. Bu maalesef, virüsün özellikle yaşlılar arasında iki kat hızlı yayılmasına yol açtı ve en çok bu yaş grubunun, enfeksiyonun acı sonuçlarını çekmesine sebep oldu" diye konuştu.
CİDDİYE ALMADIK
İtalyanların virüsü başta ciddiye almadığını itiraf eden Burioni "Hükûmet, ilk günlerde virüsü küçümsedi ve çok ciddiye almadı. Fakat şu anda hükûmet ve herkes ne yapılması gerekiyorsa onu tam olarak yapıyor" dedi..
Ülkede geçen haftadan beri uygulanan sıkı karantina tedbirlerine de değinen Burioni, gelecek 15 günlük sürece işaret etti. Burioni "Bugün yaptığımızın virüsün yayılması konusunda olumlu ya da olumsuz sonucunu ki umarım olumlu sonuç verir, iki hafta sonra göreceğiz" yorumunda bulundu.
Türkiye'de Covid-19 vakalarının yeni yeni görülmeye başladığını hatırlatan Burioni, Türk meslektaşlarına şu tavsiyelerde bulundu: Türk dostlarıma, bu virüsü son derece ciddi şekilde değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü bu virüs, son derece bulaşıcı ve tehlikeli. Türk meslektaşlarım; doktorlar, hemşireler, buna karşı çok iyi hazırlanmalılar çünkü çok sayıda vakayla karşı karşıya kalabilirler.
AB: BİZ DE HAFİFE ALDIK
Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa olarak başlangıçta yeni tip koronavirüsü hafife aldıklarını söyledi. Leyen "İki hafta önce ya da üç hafta önce kulaklarımıza sert, acımasız gelen bütün bu tedbirlerin şimdi olması gerektiğini anladık'' diye konuştu..
Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 8 bin 810'a, virüs bulaşan hasta sayısı ise 218 bin 824'e yükselirken; 84 bin 118 kişi de tedavi edildi. Bu sayılara göre, son 24 saatte 856 kişi yaşamını yitirirken; 20 bin 672 kişide koronavirüs tespit edildi.
Koronavirüs, Çin dışında dünya genelinde de yayılmaya devam ediyor. İtalya'da hızla yayılan virüs, Avrupa'da da vakaların yükselmesine neden oldu. İtalya'da virüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 2 bin 978'e yükselirken; vaka sayısı da 35 bin 713'e çıktı. İtalya'da son 24 saatte, 475 kişi hayatını kaybederken; vaka sayısı 4 bin 207 arttı.
İRAN'DA ÖLÜ SAYISI 1135'E YÜKSELDİ
İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, dün düzenlediği basın toplantısında koronavirüs salgınıyla ilgili son 24 saatlik bilançoyu açıkladı. Cihanpur, ülkede salgın nedeniyle ölenlerin sayısının 1135'e ulaştığını, virüs teşhisi konulan kişi sayısının ise 17 bin 361'e çıktığını bildirdi.
ABD'DE ÖLÜ VE VAKA SAYISINDA YÜKSELİŞ
ABD'de de koronavirüsün yayılmaya devam ettiği görüldü. 9 bin 415 vakanın bulunduğu ABD'de, hayatını kaybedenlerin sayısı 150 olarak açıklandı. ABD'de en fazla vakanın bulunduğu New York kentinde 20 kişi hayatını kaybetti. Vakaların en çok görüldüğü eyaletler başlıca Washington ve Kaliforniya oldu. 68 kişinin hayatını kaybettiği Washington eyaletinde 1187 vaka bulunurken; 16 kişinin yaşamını yitirdiği Kaliforniya'da ise 870 vaka bulunuyor.
ORTA AVRUPA'DA VAKA VE ÖLÜ SAYILARINDA YÜKSELİŞ
Virüsün İtalya'da hızla yayılmasının ardından Orta Avrupa'daki vaka sayılarında da yükseliş gözlemlendi. Almanya'da vaka sayısı bugün 12 bin 327'ye yükselirken; 31 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Öte yandan, Fransa'da 9 bin 54 kişide virüs tespit edildiği ve 148 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. En fazla vakanın görüldüğü Çin, İtalya ve İran'ın ardından İspanya geliyor. İspanya'da vaka sayısı 14 bin 769 olarak açıklanırken; hayatını kaybedenlerin sayısının 638'e ulaştığı bildirildi.
İNGİLTERE'DE ÖLÜ SAYISI 104, VAKA SAYISI 2 BİN 626
İngiltere'de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısının 104'e yükseldiği bildirildi. Vaka sayısının 2 bin 626'ya çıktığı İngiltere'de, can kaybının artması nedeniyle eğitime bir sonraki karara kadar ara verildiği açıklandı.
RUSYA'DA KORONAVİRÜS (COVİD-19) KAYNAKLI İLK ÖLÜMÜN GERÇEKLEŞTİĞİ AÇIKLANDI.
Açıklamada, söz konusu hastanın 79 yaşında bir kadın olduğu belirtildi.
Hastanın kimliğine ilişkin bilgi verilmedi.
Rusya genelinde toplam vaka sayısının ise 147 olduğu belirtildi.
ÖLÜ SAYISI ARTIYOR
Çin'in Hubey eyaletinin Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı dünya genelinde 8 bin 980'e ulaştı.
Toplam vaka sayısı ise 219 bini aşmış durumda.
BİLEREK BULAŞTIRAN KİŞİ ÖLDÜ
Hayatını kaybedenlerden birinin, daha önce korona virüsünü başkalarına bulaştırmak için bir eğlence mekanına gittiğini açıklayan 57 yaşındaki Aichi eyaleti sakininin olduğu öğrenildi. 4 Mart'ta pozitif sonuç verdikten sonra evde kalması tavsiye edilen şahsın, ailesine virüsü yaymak istediğini söyleyerek bir eğlence mekanına gittiği açıklandı. Söz konusu eğlence mekanının olayın ortaya çıkmasının ardından kapatıldığı belirtilirken, bir çalışanın da korona virüsüne yakalandığı kaydedildi.
BİLİM İNSANLARINDAN DÜNYAYI SARSAN AÇIKLAMA
Uluslarası bilim ekibi tarafından yapılan bir çalışma, dünya gündemine oturdu. Bilim insanları yaptıkları çalışma ile yeni tip coronavirüsün nasıl ortaya çıktığını resmen açıkladılar. İşte, son dakika corona virüs haberleri...
Nature Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada, Kovid-19 ile ilgili ortak genom dizisi verilerinin ve benzeri virüslerin kapsamlı bir şekilde analiz edildiği, çıkan sonuçların virüsün yapay olarak veya laboratuvar ortamında üretildiğine dair hiçbir belirti göstermediği bildirildi.
Çalışmada, kendilerini ev sahibi hücrelere bağlayan bir tür "çengelli kanca" olan Kovid-19'un reseptör bağlanma alanının, insan hücrelerinin belirli bir moleküler özelliğini hedeflemek için evrimleştiğinin keşfedildiği, araştırma ekibinin bu gelişmenin bir çeşit genetik mühendisliği değil doğal seleksiyon sonucu olduğuna inandığı kaydedildi.
Yeni tip koronavirüsün yeni gelişen yeteneğinde çok etkili göründüğü ve bilim insanlarının, modern bilimin böyle bir canavarlık yaratmasının imkansız olduğu sonucuna vardığı ifade edildi.
Araştırmacılar Kovid-19'un insana nasıl bulaştığı konusunda da virüsün yarasa gibi insan dışı bir varlıkta doğal seçilim yoluyla evrimleşip daha sonra insanlara geçmiş olabileceğine ya da insanlara bulaşmadan önce muhtemelen patojenik olmayan virüsün sadece insan popülasyonunda mevcut ölümcül formuna evrilmiş olabileceğine dikkati çekti.
Şu aşamada iki senaryodan hangisinin gerçekleştiğini belirlemenin neredeyse imkansız olduğunu belirten araştırmacılar, virüsün tamamen evrimleşmiş haliyle insanlara transfer olması teorisinin doğru çıkması halinde bunun "gelecekte daha fazla salgın" ihtimalini artıracağı uyarısında bulundu.
Çalışmaya, Columbia Üniversitesi, Edinburgh Üniversitesi ve Sydney Üniversitesinden araştırmacıların katıldığı ifade edildi.
ABD'DE BİR ARAŞTIRMADAN: KORONAVİRÜS TAŞIYICILARININ YÜZDE 86'SI TESPİT EDİLMEDEN TOPLUMDA DOLAŞIYOR
ABD'de yapılan bir çalışmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) taşıyıcılarının yaklaşık yüzde 86'sının fark edilmeden toplumda dolaştığı ve "gizli" olarak adlandırılan bu vakaların, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını körüklediği belirtildi.
Science Dergisi'nde yayımlanan bir araştırmada, Çin'de seyahat kısıtlamaları uygulanmadan önce her 7 vakadan 6'sının fark edilmeden virüsün yayılmasını tetiklediğine dikkati çekildi.
Bilgisayar modellemesi kullanarak, Çin'in Wuhan bölgesinden başlayarak dünyaya yayılan salgının izlerini takip eden araştırmacılar, az belirti gösteren veya hiç göstermeyen "gizli virüs" taşıyıcılarının, hastalığı şu ana kadar teyit edilen vakaların üçte ikisine bulaştırdıklarını tesbit ettiklerini kaydetti.
Araştırmada, "Yeni tip koronavirüsü taşıyan insanların yüzde 86'sının tespit edilmeden toplumda dolaştığı" vurgulandı.
"GİZLİ TAŞIYICILARIN ÇOĞU HAFİF VEYA HİÇ BELİRTİ GÖSTERMİYOR"
Raporun yardımcı yazarlarından Columbia Üniversitesinden Jeffrey Shaman, "Salgının yayılmasını sağlayan bu kayda girmeyen enfeksiyon vakalarıdır. Bu gizli taşıyıcıların çoğu hafif veya hiç belirti göstermiyor. İnsanlar üşüttüklerini sanıyor." ifadelerini kullandı.
Shaman, raporda ortaya çıkan sonucun, salgının patlak verdiği bölgelerde sosyal kısıtlamaların önemini gösterdiğini belirterek, "Bu gerçek (gizli taşıyıcılar), salgının önlenmesi için de ortaya büyük zorluklar koymaya devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Kamudanhaber sitemize
abone olun.