genel

Damar tıkanıklığını önleyen 10 besin

Abone Ol

Uzun zaman sonucu oluşan damar tıkanıklığını önlemek için beslenmeye dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda bazı besinler damar tıkanıklığını önler. Dr. Muammer Yıldız, tek tek sıraladı. İşte damar tıkanıklığını önleyen besinler...

1. SARIMSAK Sarımsak tüketmek damarları doğal yöntemlerle temizler. Antioksidan açısından zengin olan sarımsak, düzenli tüketildiğinde kandaki kolesterol seviyesini düzenler, damarları genişletir, kan akışını kolaylaştırır ve atardamarların sertleşmesini önler.

Yapılan bir araştırmada sarımsağın, damarlardaki birikintiyi temizlediği kanıtlanmıştır. Sarımsak her sabah kahvaltıdan önce 1-2 diş tüketilebilir. Tercihe bağlı olarak salata, çorba, yahni gibi yemeklerin içerisine katılabilir.

2. NAR Nar, vücudun nitrik oksit üretimini tetikleyerek damarların açık kalmasını sağlar. Aynı zamanda damarlarda oluşabilecek tıkanmaları ve kan pıhtılarını önler.Nar, damar duvarlarındaki iltihaplanmayı önler ve özü kan basıncını azaltır. Her gün 1-2 taze nar tüketmek gerekir. Uzmanlar her gün taze sıkılmış bir bardak nar suyunu tavsiye ediyor.

3. YEŞİL ÇAY Damarları temiz ve sağlıklı tutan yeşil çay, kalp krizini önleyen hassas endotel hücrelerinin sağlığı için da faydalıdır.

Japonya'da yapılan bir araştırmaya göre; yeşil çay tüketen kişilerin kalp damar hastalıklarına yakalanma riski azalıyormuş. Yapılan bir başka araştırmada ise; yeşil çay tüketen kişilerin midede oluşan damar genişlemesi, tüketmeyen kişilere göre daha az görülüyor.

4. ISPANAK Nitrik oksit bakımından zengin olan ıspanak, damar kasılmalarını, damarda pıhtı ve kan birikmesini önleyerek felç ve kalp krizi riskini azaltır. Aynı zamanda anterlerin sertleşmesini, potasyum ve folik asit sayesinde de yüksek kolesterol ile kan basıncını da önler. Ispanak, salata, çorba ve smoothielerle tüketilebilir.

5. KUŞKONMAZ Kuşkonmaz, kan basıncını azaltır ve kanın pıhtılaşmasını engeller. Aynı zamanda içerdiği B vitamini ile kalp krizini tetikleyen amino asitlerin ve iltihaplanmaya neden olan proteinlerin vücuttaki seviyelerini düşürür.Kuşkonmaz, ontioksidanların üretimini arttırır.

6. ZERDEÇAL Kürkümün adı verilen iltihabı önleyen ve antioksidan özelliği olan bileşen içeren zerdaçal, kalp sağlığını korur.Zerdeçal, damar tıkanmalarını önler ve kalp damar sistemini koruyarak kötü kolesterol seviyesini azaltır. Zerdeçal, bir bardak ılık suyun içerisine 1 çay kaşığı eklenerek tüketilebilir.

7. AVOKADO Avokadonun içinde kan kolesterol seviyesini düzenleyen yararlı yağ ve besleyici maddeler bulunur.Avokado E vitamini içererek kolesterol oksitlenmesini önler ve kan basıncını düşürür. Avokadoyu, yağ gibi ekmeğe sürerek tüketebilirsiniz.

8. BROKOLİ Kalp sağlığı için önemli olan brokoli, damar iltihaplarını önleyen ve koruyan sülfürafan açısında zengindir.Kalsiyum damarlara zarar vermesini engelleyen K vitamini, brokolinin içinde bolca bulunur.Lifli yapısı ile kan basıncını ve kolesterol seviyesini azaltan brokoliyi, günde 1 bardak tüketilerek damar tıkanıklığı önlenebilir.

9. ELMA Temiz damarlarının koruyucusu elmadır.Pektin denilen özel bir lif içeren elma, kötü kolesterol seviyesini azaltır. Aynı zamanda içerisindeki potasyum ve magnezyum, kan basıncını düzenler.

10. CHİA ÇEKİRDEĞİ Chia, omega 3 yağlı asitlerin en fazla bulunduğu bitkidir. Omega 3 ve lifli yapısıyla kalp için en yararlı besindir.Chia, kötü kolesterolü azaltır, kan basıncını düzenler ve damarları temizler. Tohumu yoğurt, yulaf ezmesi, pasta, puding ve yoğurdun içinde tüketilebilir. Chia çekirdeği suyu emen yapıda olduğu için tüketirken de bol su içmek önerilir.